Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Från syndens näste till kontor

Frimurarna i Malmö äger två fastigheter. Dels själva logehuset på Isak Slaktargatan 1B, dels fastigheten på Stortorget 13A. Logehuset med sin vackra takfris syntes från Lilla torg, innan Oscar Häggs hotell och kontorsbyggnad kom att skymma utsikten från 1911. Ritningarna av arkitekten och frimurarbrodern Alfred Arwidius är daterade 1897, men huset kom att invigas först 1904.
Några år senare fick arkitekten John Smedberg i uppdrag att uppföra ett bostadshus i vinkel med logehuset och med fasaden ut mot Stortorget (med nummer 13A). Det stod klart 1908.
Läs mer: Klassikt hus på Stortorget får nygammalt utseende.
Även byggnaden i hörnet av Isak Slaktaregatan och Stortorget (nummer 13B) ingick då i Frimurarnas komplex. Den byggnaden uppfördes redan 1855 med ett konditori och en restaurang kallad Davidssons källare med bland annat David Lenander som krögare; han som även drev nöjesträdgården och utevärdshuset Davidshall.
I mitten av 1860-talet ansågs källaren synnerligen syndig då danska lättklädda sångerskor – så kallade harplufter – stod för underhållningen och belönades efter prestation av den manliga publiken.
Stortorget sett från S:t Petris kyrktorn. Inget av husen längs de västra sidan, förutom Kockska huset längst till höger bakom Kramer, står kvar. Vykort, något år in på 1900-talet.
Frimurarna som sedan 1863 huserat på värdshuset Mon Bijou och samtidigt sökte efter en egen fastighet övertog hörnhuset på Stortorget år 1866. Restaurangen döptes om till Frimurarkällaren och när logerna flyttades över till den nya huset lite längre in på Isak Slaktaregatan 1904 inrättades ett hotell i lokalerna. Det fick namnet Standard.
När frimurarna sålde huset 1921 genomgick det en större renovering och bytte namn till Frimurarhotellet. Restaurangen kom att byta namn ett flertal gånger för att de sista åren gå under namnet Kung Karl.
När huset skulle renoveras på 1980-talet revs en bärande vägg i källaren av misstag, varpå hela huset höll på rasa ut på torget. År 1985 revs hel huset och återuppfördes i samma stil. Idag är det kontor i byggnaden.
Stortorget med Hotell Kramer och låg husrad vid torgets västra sida ca 1890. Till vänster i bild syns en del av frimurarnas gamla byggnad, långt senare Kung Karl.Bild: Sydsvenskan.
Apoteket Lejonen (till vänster) på sin gamla adress vid Stortorgets västra sida, som man lämnade i mitten av 1890-talet. Huset revs 1911 till förmån för hotell Anglais, nuvarande Rica Hotel. Till höger den dåvarande frimurarlogen med restaurang i källaren.Bild: Sydsvenskan.
Frimurarhotellet till vänster och i mitten frimurarlogens nya fastighet på Stortorget 13A när den är alldeles nybyggd 1907-08 – läs mer om det huset här.Bild: Carl Vilhelm och Victor Roijer.
Restaurang Kung Karl på Stortorget i Malmö år 1965.Bild: Lennart Gullberg/Sydsvenskan.
Stortorget med Frimurarehotellet troligen i början av 1930 talet. Vykort/Sydsvenskans arkiv.
Det gamla frimurarhotellet, sedermera Kung Karl, revs i juni 1985. Därefter uppförde man ett nytt i samma höjd och stil.Bild: Bitte Yue/Sydsvenskan.
Gå till toppen