Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Frankrikes regering stuvas om

Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve har utsetts till landets nye premiärminister efter Manuel Valls, som avgått för att ställa upp i presidentvalet. Men en färsk opinionsundersökning väcker frågan om det ens är värt för Valls att försöka.

Inrikesminister Bernard Cazeneuve har utsetts till ny premiärminister i Frankrike. Arkivbild.Bild: Michel Euler/AP/TT
Frankrikes president François Hollande utsåg Cazeneuve till uppdraget att leda regeringen sedan Valls lämnade in sin avskedsansökan. En källa nära Hollande kommenterar utnämningen med att Cazeneuve "har en stark personlighet med erfarenhet av regeringsarbete".
Cazeneuve har varit Frankrikes inrikesminister i Socialistpartiets regering sedan 2014, och har bland annat ansvarat för anti-terrorinsatserna. Landet har skakats av flera attentat under de senaste två åren, bland andra sommarens lastbilsattack i Nice och fjolårets koordinerade attacker i Paris.
Ny inrikesminister blir parlamentsledamoten Bruno Le Roux.
Valls meddelade i går att han lämnar premiärministerposten för att kunna ställa upp i Socialistpartiets primärval, som ska vaska fram partiets kandidat till presidentvalet i slutet av april nästa år. Cazeneuve kommer att inneha posten fram till valet.
En färsk opinionsundersökning från Ifop-Fiducial visar att Valls har en minst sagt svår uppgift framför sig. Ingen av Socialistpartiets kandidater skulle placera sig bättre än på femte plats i presidentvalets första omgång om det hölls i dag.
Hollandes tidigare finansminister Emmanuel Macron skulle däremot komma trea efter Republikanernas kandidat François Fillon och högerpopulistiska Nationella Frontens kandidat Marine Le Pen, där Fillon skulle gå segrande ur en andra omgång i början av maj, enligt undersökningen.
Gå till toppen