Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Inspirerat, fritt och varmt med Almaz Yebio & co

Bild: Karolina Zapolska

Almaz Yebio's Twist 'n' Shout

KONSERT · JAZZ. Kuben, Malmö Live, 5/12
"Inspired abandon" ("inspirerad frigjordhet") heter ett synnerligen hörvärt 60-talsalbum av trombonisten Lawrence Brown och Johnny Hodges.
Lika inspirerad frigjordhet styrde i Almaz Yebios Twist 'n' Shout på måndagskvällen. Och liksom hos de två Ellingtonveteranerna fanns här samtidigt en dos disciplin och koncentration i botten.
Det blev en stark och musikantisk konsert. Yebiogruppen jobbar utan piano och gitarr, men fixar elegant så att ingen behöver sakna ackorden. Karl-Martin Almqvist, Almaz Yebio och basisten Mattias Hjorth fyller hela tiden på harmoniskt runt varandra och saxofonisten och sångerskan petar gärna in kompletterande toner i varandras solon.
Mellan standardkändisarna "The man I love" och "Some other time" plockade de fyra fram senare saker, som Almaz Yebios mjuka vackra "Central station" med litet Joni Mitchell-tycke och Almqvist på sopransax och Keith Jarretts skumpiga, rappa och temakluriga "Southern smiles".
Yebios nyskrivna "Hellsingska", en typiskt svensk jazzvisvals med hellingskt kringelikrokig melodi och fullt med Lennart Hellsingcitat i texten, var en annan kul upplevelse.
Med Joni Mitchells "Song to a seagull" tog kvartetten ett annorlunda grepp. Först bara försiktig stråkbas spelad högt uppe på bashalsen och så sång till, mycket känsligt gjort. Därefter en andra del i samma stämning, Charlie Hadens låt "For Turiya", från de andra två.
Sällan hör man en grupp där alla medlemmarna agerar lika tätt på och med varandra som här, lekfullt och med precision. Och sällan låter rytmsektionen (här trumspelaren Peter Nilsson i par med Hjorth) en hel konsert pulsera fram lika lätt och dansant genom olika låtar och taktarter.
Almaz Yebio fortsätter att göra musik på ett ytterst levande vis. Hon improviserar ordlöst, lägger in vokala ljudeffekter, tolkar texter med intensitet och värme och känns helt enkelt alltid imponerande kreativ i konsertsituationen.
Att kunna knalla ut en vanlig måndagskväll och för en måttlig peng kunna insupa musik som denna ihop med ett glas vin är lite av en lyx.
Kuben skulle faktiskt med fördel också kunna imitera Palladiums färska pianistsatsning och sätta ännu fler bord och stolar på golvet, på tre sidor om artisterna. Blir samtidigt mer avspänt och mer intimt.
Gruppen Twist 'n' Shout firar nu 20-årsjubileum, men har länge legat i träda. Återuppståndelsen blev en hel turné, denna tisdag hörs bandet på Landskrona teatercafé, på onsdag på Ystads teatercafé och dagen därpå i Kulturkvarteret i Kristianstad.
Den 17 december är det Lundabornas och Mejeriets tur.
Gå till toppen