Huvudledare

Ledare: Säkerheten måste gå först. Sälj inte ut den till Ryssland.

Slite hamn.Bild: SÖREN ANDERSSON
Vem värnar Sveriges säkerhetspolitiska intressen? Frågan är på sin plats inför beslutet om huruvida Slite hamn på Gotland ska hyras ut till ryska Gazprom under bygget av gasledningen Nord Stream 2.
"Vi väger inte in de säkerhetspolitiska aspekterna. Vi har att hålla oss till den kommunala kompetensen. Säkerhetspolitiken bedöms av regering och riksdag", förklarade ordföranden för regionstyrelsen på Gotland, Björn Jansson (S), i tisdagens P1-morgon.
Det låter oroväckande eftersom utrikesminister Margot Wallström (S) har hänvisat till det kommunala självstyret på frågan om hur regeringen ställer sig till uthyrningen.
Enligt Jansson är utgångspunkten att Gazprom ska få tillgång till hamnen. Uppenbart lockar de 50–60 miljoner kronor i kommunala intäkter som uthyrningen skulle ge. Men landets säkerhet måste rimligtvis vara värd mer än så.
I radion nämndes att hamnen hyrts ut tidigare – under bygget av den befintliga gasledningen Nord Stream – utan att det lett till några problem. Men det argumentet väger fjäderlätt med tanke på hur säkerhetsläget har förändrats sedan dess. Rysslands annektering av Krim i början av 2014 medförde ett bryskt försvarspolitiskt uppvaknande. Inte minst för svensk del blev det tydligt att hotbilden hade missbedömts och det nedbantade försvaret började åter byggas upp.
Många experter pekar på Gotlands strategiska läge vid en eventuell konflikt i Östersjöområdet och i höstas gav överbefälhavaren Micael Bydén överraskande order om att tidigarelägga återmilitariseringen av ön. ÖB har, förklarligt nog, ställt sig kritisk till att hyra ut Slite hamn. Regeringen har å sin sida uttryckt skepsis mot bygget av Nord Stream 2, utan att gå närmare in på uthyrningen av hamnen. Men det borde vara ett tämligen enkelt ställningstagande.
Visserligen har Sverige knappast några möjligheter att stoppa gasledningsprojektet, men sannerligen inte heller någon skyldighet att hyra ut en svensk hamn.
Det vore illa i sig med en ledning som förstärker Europas beroende av rysk gas. Rysslands president Vladimir Putin är ökänd för att med handen på gaskranen öka påtryckningarna på andra länder. Och riskerna med att ge statskontrollerade Gazprom tillgång till en gotländsk hamn har sammanfattats väl av försvarshögskolans tidigare rektor, generalmajor Karlis Neretnieks.
"Om det finns en massa rysk personal stationerad i Slite i händelse av en kris … så finns det helt plötsligt presumtiva små gröna gubbar redan på plats", sade han till DN i somras.
Det första beslutet om uthyrningen tas den 15 december. Två dagar tidigare ska Margot Wallström träffa Björn Jansson och kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn, vars hamn också är aktuell för uthyrning till Gazprom. Wallström ska informera om säkerhetspolitiska frågor. Då är det på sin plats med stor tydlighet från regeringen kring det olämpliga i att hyra ut svenska hamnar till Ryssland.
Landets säkerhet får inte säljas ut för några tiotal miljoner.
Gå till toppen