Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Skejtbanan på Gastelyckan tillfälligt räddad

Skejtarna får vara kvar på industritomten ett år till, lovar fastighetsägaren. Men kojorna, som även är konstverk, måste troligen rivas utan dröjsmål.

Fastighetsägaren Kungsleden är bland annat orolig för barn kan skada sig när de klättrar i kojorna som byggts på tomten.Bild: Kalle Kniivilä
För två veckor sedan samlades skejtare på industritomten på Gastelyckan för att rädda sin skejtpark som skulle börja rivas samma morgon. Fastighetsägaren Kungsleden hade sagt upp avtalet om nyttjanderätt med omedelbar verkan.
Den gamla betongplattan på industritomten har använts av skejtare sedan millennieskiftet, och sedan några år har kommunen ett avtal om nyttjanderätt med fastighetsägaren. Kommunen betalar inget till fastighetsägaren, men har enligt avtal ansvar för underhåll och säkerhet.
– Kommunen har inte levt upp till avtalet med oss. De ska stå för underhåll och hela ansvaret kring skejtparken, sade Marie Mannholt, kommunikations- och marknadschef på Kungsleden då.
Den planerade rivningen stoppades i sista stund, och nu har kommunen, skejtarna och Kungsleden nått en överenskommelse som räddar skejtparken i ett år, berättar Tor Ohlsson, processchef på kommunens Kultur- och fritidsförvaltning.
– Vi får lov att vara kvar under hela 2017, men under förutsättning att vi tar bort det vi tillsammans kommer fram till är farligt. Fastighetsägaren vill inte ta ansvar för det, och det är knepigt även för kommunen om det finns farliga saker där.
Överenskommelsen nåddes under ett möte mellan fastighetsägaren, kommunen och skejtare på måndagseftermiddagen. På fredag ska alla träffas igen, nu ute i skejtparken för att gemensamt besluta vad som ska bort. Troligen måste kojorna rivas, men betonghindren som gjutits av skejtarna får vara kvar, enligt Tor Ohlsson.
Läs också Skejtarna vräks från Gastelyckan
– Det är klart att de som byggt kojorna och skejtarna blir ledsna, men det har varit verksamhet där i över femton år, och på senare tid har vi från kommunens sida stöttat jättemycket med personal och pengar. Alla parter har tyckt att det har varit en väldigt bra och kreativ plats.
Martin Sundby är medlem i Lunds skateboard- och konstförening och var en av skejtarnas representanter under måndagens möte. Han är glad över att skejtparken nu ser ut att ha räddats i åtminstone ett år till.
– Vi är jättetacksamma att vi fick till ett möte och att vi får vara där. Parken kunde ha jämnats med marken redan för en vecka sedan. Vad som händer om ett år får vi ta då, det är en lång tid och situationen kanske ser annorlunda ut för båda parterna då.
Vad tycker du om att kojorna troligen måste rivas?
– Det är klart att det är tråkigt om det blir så, de är skulpturer som konstnärer har lagt oerhört mycket tid och engagemang i. Men det är ju Kungsledens mark, de äger tomten.
Gå till toppen