Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Socialtjänsten kan inte vägra lämna ut uppgifter om utvisade till polisen."

Varken Barnkonventionen eller svensk lags princip om barnets bästa gör att socialtjänsten kan agera annorlunda, skriver Maria Engleson, stadsjurist i Malmö.

Demonstration mot utvisningar till Afghanistan. Malmö stad har under flera år värnat principen om barnets bästa för utvisade barn, men det betyder inte att socialtjänsten kan strunta i att lämna ut uppgifter till polisen, skriver Maria Engleson.Bild: Hussein El-Alawi
Reaktionerna på att socialtjänsten i Malmö har lämnat ut uppgifter om utvisade personer till polisen är många och starka. Enskilda personer och myndigheter har gett uttryck för frustration och socialtjänsten har av både företrädare för myndigheter och forskare uppmanats att inte följa lagen. Socialarbetare har hamnat i ett svårt läge mellan utlänningslagstiftningen och socialtjänstlagens uppdrag att ge stöd till utsatta människor. En familj har utvisats, andra gömmer sig.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen