Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stenson om bragdguldet: ”Ett fantastiskt starkt år”

Henrik Stenson är inte bara Sveriges bäste golfare. Han är numera även landets bäste idrottare. – Att få bragdguldet är en uppskattning som betyder att man nått utanför sin egen sport. Det gör det extra speciellt, säger han till TT.

Henrik Stenson fick bragdguldet för sin seger i British Open.Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Henrik Stenson fanns med i bragddiskussionerna även för tre år sedan, men då ansåg nämnden att hans segrar i både PGA-tourslutspelet och i Europatourfinalen inte räckte mot Johan Olssons femmilsseger i VM.
I år gick det inte att välja bort honom.
Sommaren inleddes med seger i den tyska stortävlingen BMW International Open och fortsatte med att bli förste svenske golfare på herrsidan att vinna en majortävling efter en dramatisk slutrond i British Open. Stenson var sedan ett enda slag från ett historiskt OS-guld innan han för andra gången blev totalvinnare på Europatouren.
– Det har varit ett fantastiskt starkt år. Klart man kan argumentera om jag spelat bättre i år än vad jag gjorde under andra halvan av 2013, men man kan i vart fall säga att jag spelade bäst när det behövdes som bäst i år. Att vinna en major var ju en pojkdröm jag har suktat efter länge, och jag tror även att "sättet som vi brottade ner Phil på" (Stenson-svenska för den mer eller mindre matchspelsliknande duell som var under slutvarvet mot spelkamraten Phil Mickelson) imponerade på juryn. Vi pushade varandra till storspel, och jag bröt majorförbannelsen. Nä, det var ett riktigt bra år det här, säger Stenson i telefon från Florida.
Efter 2013 var du rätt sliten och du hade det trögt en period. Vad lärde du dig då som du haft nytta av i år?
– Mycket. Vi har blivit mycket bättre rustade på att ta hand om allt runtomkring. Min kärnverksamhet är att spela golf, då kan man inte hålla på med för mycket saker vid sidan om eller tacka ja till allt. Det hade varit betydligt mer snurrigt under hösten i år om vi inte lärt oss det senast. Kolla bara på en sån som Danny Willett (som vann Masters på Augusta i våras). Det blev ju kaos, det var talk show i New York, alla ville ha fem minuter med honom. Allt sådant sliter ju mer än man tror, och där har vi lärt oss mycket.
Inte för att vara taskig, men du fyller ju faktiskt 41 nästa år. Hur lätt är det att få igång kroppen?
– Fysiskt är jag i så bra form som någonsin. Jag har lagt ner mycket jobb på den biten, och ligger ganska väl framme på skadebiten. Men ska jag komma med ett råd till unga spelare är det att börja med fysträning betydligt tidigare än vad jag gjorde, och lägg ner mer tid på det. Och tack för påminnelsen om åldern, men det finns en hel del spelare som vunnit majors efter 41. Jag tänker på Jack Nicklaus, Mark O'Meara och Phil Mickelson.
Kommer du till Idrottsgalan den 16 januari och hämtar priset?
– Det finns med i tankegångarna, så det är inte alls otänkbart att vi tittar förbi. Den brukar ju vara på måndagen den vecka det är tävling i Abu Dhabi, vilket kanske inte passar jättebra, men det går ju att få till, säger han.
Nu väntar ett enda åtagande på golfbanan innan året är slut och sedan blir det fem-sex veckors semester innan just premiären i Abu Dhabi.
Det blir jul, snö och skidåkning.
– Ja, det kanske blir en liten plogning ner för en backe nånstans. Det ska framför allt bli skönt att få vara lite ledig.

Bragdnämndens motivering

Segern i British Open innebar den första svenska majortiteln någonsin på herrsidan och räckte för att Henrik Stenson skulle få bragdguldet.
”För barriärbrytande bragd, vunnen med iskyla och teknisk briljans efter historisk duell", lyder bragdnämndens motivering.

Stensons fantastiska år

British Open-seger
Stenson skrev historia som förste svenske herrgolfare att vinna en majortävling. Duellen under slutronden mot amerikanen Phil Mickelson är redan en klassiker. Spelarna pressade varandra till drömgolf på Royal Troon och Stensons segerresultat, 20 slag under par, är det lägsta i tävlingens historia.
OS-silver
Stenson fick med sig en historisk silvermedalj när golfen var med i OS för första gången i modern tid. Det kunde ha blivit guld i Rio, men några misstag på sluthålen bäddade för britten Justin Rose.
Etta i Europa
Stenson hade greppet om förstaplatsen inför finaltävlingen i Dubai – och det släppte han aldrig. Med åtta birdies sista dagen säkrade han sin andra totalseger på Europatouren. Den första kom 2013.
Gå till toppen