Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sparbanken Syd

De vill satsa på ett solel-kluster i Skåne

Sydöstra Skåne ska bli landets solcellstätaste region till år 2025. Det vill Sparbanken Syd, som nu tar initiativet till en satsning på solenergi.

Foto: Mats Roslund
– Initiativet är ett led i vårt uppdrag att stötta våra kunder och lokalsamhället. Här kan man prata om ett verkligt sparande med alla som vinnare – hushållsekonomin, samhällsekonomin och inte minst klimatet, säger Susanne Kallur, vd på Sparbanken Syd.
Projektet sker i samverkan med Ystads kommun, Rotary S:t-Petri, Villaägarföreningen och Svarte Byalag.
Omkring en halv miljon kronor, där drygt hälften är EU-pengar, satsas de första 1,5 åren för att undersöka möjligheterna för ett solel-kluster.– Ett sådant här initiativ skapar möjligheter för en hel bransch att växa. Allt från solcellstillverkning till försäljning, montering, service och så vidare, säger Susanne Kallur.
Det första steget är att genomföra ett antal aktiviteter under 2017 för att öka intresset och kunskapen kring solel, säger Per-Uno Alm, hållbarhetsstrateg på Sparbanken Syd.
Han säger att deras fyra kommuner – Ystad, Simrishamn, Tomelilla och Sjöbo – har drygt hundra solcellsanläggningar. I jämförelse med Danmark borde det ha varit omkring 2000 förra året, menar han.– Både Danmark och Tyskland har gjort stora investeringar och ligger längre fram än Sverige.
Han ser det som ett sorts sparande: Solcellerna håller i omkring 40 år och kan betalas av på 10-12 år, sedan är elen ”gratis”.– Tidigare har det varit för dyrt. Solceller har mer varit något för nördar och entusiaster, men nu är det försvarbart för gemene man att investera.
Under två timmar …
… tar jorden emot lika mycket energi från solen som hela världens befolkning använder under ett år, enligt Energimyndigheten.
Håll koll på det skånska näringslivet – följ oss gärna på Facebook.
Gå till toppen