Sverige

En tredjedel så många isbjörnar år 2050

Isbjörnarna i Arktis kommer sannolikt att minska kraftigt i antal de närmaste decennierna, enligt en ny studie. Orsaken är isavsmältningen i Arktis, som nu nått rekordnivåer. Nya data visar att havsisens utbredning i oktober-november i år var den minsta någonsin.

Isbjörn i drivisen vid Spetsbergen. Ännu är isbjörnen en ganska vanlig art i Arktis, men risken har ökat för att den snart kommer att minska i antal. Arkivbild.Bild: Svein Wik
Utbredningen i november var 9,08 miljoner kvadratkilometer, vilket är 1,95 miljoner kvadratkilometer mindre än genomsnittet för månaden under perioden 1981-2010, enligt National Snow and Ice Data Center i USA.
I mitten av november minskade till och med havsisen under en kortare period, vilket är extremt ovanligt. Orsaken är ovanligt höga temperaturer i Arktis, som en följd av ihållande sydliga vindar över området.
Möjligen rör det sig om en tillfällig period med extremt mildväder. Men på sikt lär ändå havsisen i Arktis fortsätta att krympa. För isbjörnarna, som är beroende av isen när de jagar säl, kommer detta att innebära stora problem.
I dag finns det 26 000 isbjörnar i Arktis. Än så länge har stammen varit relativt stabil, bortsett från smärre minskningar i Hudson Bay i Kanada och Beauforthavet utanför Alaska. Men framtiden ser mörkare ut, enligt den nya studien.
Forskarna, som presenterar sina rön i Biology Letters, har granskat satellitdata över havsisen sedan 1980-talets början och jämfört dessa med trenderna hos alla kända isbjörnspopulationer.
Ingen har gjort en så omfattande analys tidigare – och resultatet är dystert. Forskarna konstaterar att antalet isbjörnar med 70 procents sannolikhet kommer att minska med en tredjedel de närmaste 35 åren.
Det skulle i så fall innebära en förlust av drygt 8 000 isbjörnar fram till 2050.
En av forskarna, Øystein Wiig, professor vid universitetet i Oslo, säger i en intervju att havsisen i dag smälter en till två veckor tidigare om våren i delar av utbredningsområdet. Detta kan vara kritiskt eftersom isbjörnarna följer isranden och är beroende av att äta sig feta under våren.
Forskarna påpekar dock att det är högst osannolikt att isbjörnarna försvinner helt från Arktis. Risken för att stammen minskar med mer än 50 procent till 2050 är bara sju procent.

Fakta: Isbjörn

Isbjörnen (Ursus maritimus) är det största nu levande rovdäggdjuret. Hannarna väger 350-700 kilo, medan honorna är ungefär hälften så stora.
Utbredningen omfattar kusterna och havsisen i Arktis. Stammen, som omfattar cirka 26 000 djur, fördelar sig på 19 regionala populationer. varav 13 återfinns i Kanada.
Isbjörnen lever i huvudsak av sälar. Därför är den beroende av drivis, eller fastare is med inslag av öppet vatten, för sin existens. Om havsisen krymper lär det vara ofrånkomligt att arten minskar i antal.
Källa: Biology Letters
Gå till toppen