Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Falsk nyhet fällde son till Trumprådgivare

En falsk nyhet som utlöste skottlossning på en krog – som ledde till att en ung medarbetare i Team Trump fick sparken. De senaste dagarna har den så kallade Pizzagate-affären fått stor uppmärksamhet i USA.

President Trumps blivande nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn i Trump Tower i New York framför sin son Michael|G Flynn.Bild: Carolyn Kaster/AP/TT
Sonen till Donald Trumps blivande nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn – Michael G Flynn – har tvingats lämna Trumps övergångsorganisation, enligt amerikanska medier. Den 33-årige sonen har de senaste veckorna hjälpt sin far med administrativa uppgifter och hade påbörjat den säkerhetsgranskning som krävs för att jobba i Vita huset, skriver The New York Times.
Men Flynn junior har också twittrat. Han har bland annat spridit en falsk nyhet om demokraten Hillary Clinton med hashtag Pizzagate, uppgifter som ledde till att en man från North Carolina i söndags körde till Washington DC för att själv undersöka en viss utpekad pizzakrog.
Enligt den falska nyheten – som enligt bland andra BBC uppkom före valet och till en början figurerade på sajten 4chan som är känt för extremt innehåll – skulle restaurangen ha kopplingar till en barnsexhärva och Clintons presidentkampanj. Mannen hade ett gevär och öppnade eld inne på restaurangen, men hann gripas innan någon skadades.
Polis har försäkrat att det inte ligger någon sanning i påståendena om #Pizzagate och betonat att ingen utredning rörande barnsex och krogen pågår. Men termen "Pizzagate" ska ha använts över en miljon gånger på Twitter den senaste månaden. Och några timmar efter skotten twittrade Flynn junior att "Pizzagate" fortfarande är en historia värd att berätta – till dess att den bevisats vara osann.
Blivande vicepresident Mike Pence bekräftade i tisdags för nyhetskanalen CNN att Mike Flynn junior inte längre arbetar för fadern eller med Trumps förberedelser inför presidentämbetet.
Michael Flynn den äldre, pensionerad generallöjtnant och tidigare chef för den militära underrättelseorganisationen DIA, har inte kommenterat uppgifterna. Före valet i november twittrade han själv en länk till en osann "nyhet" som rörde Hillary Clinton och en pedofilhärva, rapporterar AFP.
"Pizzagate"-affären, bland andra, har lett till en intensiv diskussion i USA om spridningen av osanna uppgifter på internet.

Fakta: Michael Flynn

Rhode Island-född, 57-årig tidigare generallöjtnant som verkat på fältet i bland annat Irak och Afghanistan.
Tidigare chef för den militära underrättelseorganisationen DIA, en post som han tvingades bort från 2014 av president Barack Obamas regering. Enligt Flynn handlade det om att han talat klarspråk om att USA inte är lika säkert som tidigare, regeringstjänstemän säger att det grundade sig på Flynns kaotiska ledarskap.
Kontroversiell då han bland annat på Twitter uttryckt sig islamofobiskt. Har hållit ett betalt tal och för den Kreml-finansierade tv-kanalen Russia Today och vid kanalens party i Moskva suttit bredvid Ryssland president Vladimir Putin. Har utretts inom försvaret för att ha delat hemligstämplade uppgifter med andra länder.
Källor: CNN, The New York Times, Fox News

Fakta: Den presidenten lyssnar på

Rollen som nationell säkerhetsrådgivare har funnit sedan kalla kriget. Ämbetet ses som viktigt för att en presidents världssyn ska genomsyra olika departement och myndigheter som arbetar med USA:s säkerhet.
Till skillnad från ministerposter och andra höga ämbeten måste kandidaten inte godkännas av USA:s senat.
President Barack Obamas nuvarande nationelle säkerhetsrådgivare är Susan Rice. Bland tidigare kända profiler som haft jobbet finns Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski och Brent Scowcroft.
Källor: CNN och Vita huset
Gå till toppen