Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

Isak kan bli yngste sedan "Putte" Kock

AIK:s succéanfallare Alexander Isak kan snart bli den yngste landslagsmannen sedan "Putte" Kocks dagar. – Jätteroligt i så fall. Det var givet att han skulle vara med här, säger förbundskapten Janne Andersson om truppen till januariturnén.

AIK:s Alexander Isak är uttagen till landslagets januariturné till Abu Dhabi i Förenade arabemiraten den 3–13 januari. Arkivbild.Bild: Anders Wiklund/TT
Den 17-årige anfallaren tar plats i landslagstruppen till januariturnén i Abu Dhabi den 3–13 januari. Redan i höstas, i samband med att Isak slog igenom i allsvenskan med dunder och brak, talade sig Andersson varm om honom. Förbundskaptenen påpekade: "Jag skulle ljuga om jag sade att han inte fladdrat förbi i mitt huvud".
Nu fastnade tanken.
Alexander Isak är en av 24 spelare i truppen som inleder nästa landslagsår i Abu Dhabi.
– Det ska bli jättespännande. Han är inte med för att han är ung, han är med för att han är bra, säger Andersson.
Om Alexander Isak får speltid blir han den näst yngste spelaren som någonsin har dragit på sig landslagströjan. Just nu tillhör rekordet – enligt Aftonbladet – Gunnar Pleijel som var 17 år och 72 dagar när han debuterade 1911. Därefter är Rudolf "Putte" Kock, som debuterade 1919, yngst med 17 år och 334 dagar.
Isak kopplas nästan dagligen ihop med storklubbar ute i Europa, men om han ska stanna i AIK eller ta chansen redan i vinter vill Andersson inte ta ställning till.
– Familjen och han själv får värdera det. Generellt tycker jag att man ska ta det "step by step". Det normala sättet kan vara det bästa men sedan kanske Alexander Isak inte är en normal spelare, säger förbundskaptenen.
I Förenade arabemiraten väntar matcher mot Elfenbenskusten, den 8 januari, och Slovakien, den 12 januari.
Och precis som vanligt är det till stora delar ett nytt och grönt herrlandslag som ska ta sig an uppgifterna. 14 av truppens 24 spelare kan göra sina första matcher med A-landslaget.
– Det här är ett jättebra tillfälle för oss att lära känna spelare och visa vårt sätt att spela och vårt sätt att vara. På det sättet börjar de inte på noll om de kommer in, säger Andersson.
– Vi ska förbereda spelarna för det riktiga A-landslaget och vi har samma ambition med den här landslagssamlingen. Jag kommer att jobba med samma typ av spelsätt, och samma typ av analys av våra motståndare. Allt kommer att vara lika som om det var skarpt läge.
Bland debutanterna sticker Östersundsduon Saman Ghoddos och Ken Sema ut. Andersson om Ghoddos:
– Han har en jättebra säsong bakom sig. En kraftfull poängspelare som har gjort många fina mål i år. Han ska bli rolig att se.
Några spelare föll bort av olika anledningar.
FC Köpenhamn stoppar Ludwig Augustinsson och Robin Olsen. Och Bröndby vill inte släppa Johan Larsson för hela lägret. Kalmar FF:s Rasmus Elm finns inte heller med i truppen och ytterligare några spelare behöver rehabiliteringsträna, som Pawel Cibicki.
– Rasmus har tackat nej. Han har inte sagt nej definitivt men han känner sig inte tillräckligt långt framme för att vara med i landslaget. Som han beskriver det är han inte där han vill vara. Han är en klok kille och jag har respekt för hur han resonerar.
– En frisk och bra Rasmus Elm är en spelare för det svenska A-landslaget, det är min uppfattning, säger Andersson.

Fakta: Truppen

Målvakter: Peter Abrahamsson, Häcken, Patrik Carlgren, AIK, Andreas Linde, Molde.
Försvarare: Franz Brorsson, Malmö FF, Anton Tinnerholm, do, Pa Konate, do, Linus Wahlqvist, IFK Norrköping, Filip Dagerstål, do, Joakim Nilsson, Elfsborg, Emil Salomonsson, IFK Göteborg, Jacob Une Larsson, Djurgården.
Mittfältaren och anfallare: Joel Allansson, Randers, Mikael Ishak, do, Sebastian Andersson, IFK Norrköping, Nicklas Bärkroth, do, David Moberg Karlsson, do, Victor Claesson, Elfsborg, Per Frick, do, Alexander Isak, AIK, Alexander Jeremejeff, Malmö FF, Oscar Lewicki, do, Kristoffer Olsson, Midtjylland, Ken Sema, Östersund, Saman Ghoddos, do.
Läs alla artiklar om: Fotboll: Januaritruppen
Gå till toppen