Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Karin Adelsköld utsedd till hedersdoktor vid LTH

Lunds tekniska högskola har utsett komikern och journalisten Karin Adelsköld till hedersdoktor. Hon får titeln för sina insatser för att sprida ett teknikintresse till unga människor.

– Traditionellt har vi ju främst utsett forskare till hedersdoktorer, säger Viktor Öwall, rektor vid Lunds tekniska högskola, LTH.
– Men en ökning av teknikintresset hos ungdomar, speciellt flickor, ser vi som mycket viktig för samhället.
Karin Adelsköld, komiker, teknikambassadör och nu också doktor.Bild: Nina Fridell
Viktor Öwall påpekar att Karin Adelsköld gjort stora insatser här, genom till exempel tekniksajten Lilla Gumman. Hon har ännu inga direkta kopplingar till LTH.
– Nu ser vi fram emot att kunna skapa ett samarbete med henne, säger Viktor Öwall.
Denna höst var 34 procent av de sökande till LTH kvinnor. På enstaka utbildningsprogram dominerar kvinnorna, men på andra utgör de bara en liten andel. Till exempelvis datateknik var andelen sökande kvinnor senast endast 11 procent.
Karin Adelsköld är förutom komiker och teknikambassadör också programledare, teknikjournalist, bloggare och samhällsdebattör. Sedan 2009 sitter hon med i Kungliga ingenjörsve­tenskapsakademiens (IVA) näringslivsråd.
Hon har valts ut som en av Sveriges hetaste entreprenörer av tidningen Internet­world och fick utmärkelsen Årets teknikblogg av Blog Awards 2011. Hon gästade Lund Comedy Festival i höstas.
– Det är helt fantastiskt! säger nu en glad Karin Adelsköld om hedersdoktorstiteln.
– Jag trodde de skämtade när de ringde från LTH.
Karin Adelsköld är kulturvetare och läste i Lund, men inte på tekniska högskolan.
– Inget ont om kulturutbildningarna, men jag ångrar bara en sak i mitt liv: att jag inte läste till ingenjör. Jag har varit teknikintresserad i hela mitt liv, jag växte upp på ett jordbruk och då ingår det att man ska kunna sköta saker runt omkring.
– Om jag kan få igång en krånglande traktor? Ja.
Som frilansande journalist behövde Karin Adelsköld för tio år sedan lösa dator- och telefonproblem. Men all information hon hittade på nätet kändes oerhört komplicerat skriven, mycket mer så än nödvändigt. Dessutom fanns det inga kvinnor inom synhåll i den sfären.
– Min kollega Johanna Ögren och jag insåg att vi måste göra något åt detta. Så vi startade bloggen Lilla gumman, utifrån idén att skriva enkelt och roligt om teknik och med mottot "Mer passion, mindre prestanda".
Gensvaret blev snabbt och överväldigande, från både män och kvinnor, behovet var skriande ute i landet. Karin Adelsköld togs in som teknikexpert av TV4 och satte också igång med standup, ofta med teknik som ämne.
– Att förklara teknik med hjälp av humor har också fungerat mycket bra, det har funnits så mycket allvar runt det och ren teknikskräck.
Många föreläsningar och seminarier har det blivit. Och en bok, "Lilla gummans gör-det-själv-guide". Karin Adelsköld påpekar att vi får mer och mer komplicerad teknik omkring oss, samtidigt som unga människor blir mindre och mindre intresserade av hur saker fungerar och färre söker till ingenjörsutbildningarna.
Den nyss utsedda hedersdoktorn samarbetar gärna med LTH.
– En av deras uppgifter är ju att informera och nå ut och de känner att de behöver bli bättre på det. Det skulle vara roligt att komma ner och utbilda dem i det, säger Karin Adelsköld.
Ytterligare två hederdoktorer har utsetts av LTH, Henrik Madsen och Anna Stenstam.
Den förstnämnde är professor vid Danmarks tekniske universitet, DTU, och en världsledande forskare inom matematisk statistik, tidsserieanalys och dynamiska system. Han utses till hedersdoktor för sina omfattande och betydande utbildnings- och forskningsinsatser i nära samverkan med LTH.
Anna Stenstam är doktor i fysikalisk kemi och är VD för CR Competence, som bedriver uppdragsforskning och utveckling av produkter och processer för industrin. Hon får hedersdoktoratet för sina mångåriga bidrag till LTH:s internationella samarbete, kopplade till Max IV och ESS, och för sitt arbete för ökad samverkan mellan näringslivet och universitetsvärlden.
Gå till toppen