Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Konstgräsplaner sprider mikroplaster

Spridningen av mikroplast från konstgräsplaner oroar skribenten.Bild: Teigen, Trond Reidar
Vi är många som oroas över spridningen av plast och mikroplast i naturen. Men en blind fläck för egen del har fram till nyligen varit de största källorna till spridningen mikroplast. En rapport från Svenska Miljöinstitutet i våras blev en ögonöppnare. Den största källan visade sig vara trafiken (slitage av däck och vägbanor). Näst störst var spridningen från konstgräsplaner.
Att konstgräs sprider mikroplast känns kanske oväntat. Besöker du en konstgräsplan och ser de små granulatbitarna av gummi som täcker hela planen blir nog antagandet mera rimligt. Inte minst vid en påminnelse om att dessa gummigranulat (vanligen baserade på råolja) årligen behöver fyllas på. Ofta med 5-10 ton nytt granulat på en vanlig fotbollsplan.
Mikroplast är finfördelade plastpartiklar. Genom dess svampliknande egenskaper binder de andra miljögifter till sig och blir än mer skadliga än de är i sig själva. På grund av sin storlek misstas de för mat och kommer då in i näringskedjan. Där sprider de höga halter av gifter till fiskar, fåglar och andra djur – likt människor.
Vad finns då att göra åt detta? För egen del har jag genom Miljöpartiet lämnat in en motion till Vadstena kommun med uppmaningen att inventera alla konstgräsplaner. Om det inte kan säkerställas att läckage och skada på miljö och människor kan undvikas bör dessa planer ersättas med vanligt gräs eller annat hållbart material som exempelvis ett korkmaterial. Ett annat sätt att minska läckaget är filter i dräneringen till konstgräsplaner och att man kontrollerat samlar upp och renar det granulat som följer med vid snöröjning.
Troligen finns konstgräsplaner också i din närhet. Påtala för dem som har ansvar för dessa att konstgräs sprider mikroplast och vilka konsekvenser detta får.
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du

Peter Asthamn

Gå till toppen