Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ministern lägger ansvaret på arbetsförmedlingen

Det är Arbetsförmedlingen som ska sköta kontrollen. Det är arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons (S) svar i riksdagen efter HD och Sydsvenskans uppmärksammade granskning av anställningsstöden.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons (S).Bild: Pontus Lundahl/TT
HD och Sydsvenskans granskning av anställningsstöden har fått stor uppmärksamhet och lett till kraftiga reaktioner. Andreas Schönström (S), som sitter i Arbetsförmedlingens styrelse, är frustrerad över att företagare väljer personal efter hur stort bidrag de har. Och tidigare arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M) anser att det är stötande att företag annonserar på platsbanken efter arbetslösa med anställningsstöd.
En som däremot inte har uttalat sig är arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Nu har hon dock tvingats in i debatten sedan riksdagsledamöterna Mats Persson (L) och Boriana Åberg (M) ställt frågor med avstamp i vår granskning. Mats Persson anser det oacceptabelt att arbetslösa har det ena anställningsstödet efter det andra och menar att systemet i sig sätter konkurrensen ur spel. I sammanhanget lyfter han frågan om lägre ingångslöner och menar att höga löner tvingar fram bidragsstöd.
Boriana Åberg vänder sig mot arbetsgivares annonsering efter arbetslösa med anställningsstöd och mot att arbetssökande erbjudits längre arbetstider och lägre lön än vad som är tillåtet – och att det förekommer att företagare lägger beslag på en del av den lön som avtalats. Samtliga missförhållanden som hon nämner finns med i granskningen.
Boriana Åberg (M).Bild: Håkan Röjder
I sitt skriftliga svar pekar Ylva Johansson på Arbetsförmedlingens ansvar för den interna kontrollen. Det är Arbetsförmedlingen som ska se till att reglerna följs och arbetsgivare som lämnar felaktiga uppgifter ska återbetala det som betalats ut felaktigt. Hon påpekar också att människor inte ska utnyttjas, och trycker på att Arbetsförmedlingen har ett ansvar för att kontrollera detta. Hon lyfter även den kontroll som görs genom samråd med facken.
Det HD och Sydsvenskans granskning visat är dock att facken är mycket kritiska till hur samråden fungerar och arbetsförmedlare har vittnat om en kultur som leder till att arbetsgivare i praktiken kan beställa arbetslösa med subventionerade löner.
Vidare avfärdar Ylva Johansson talet om lägre ingångslöner och hänvisar till den svenska modellen där parterna sätter lönerna. Att från politiskt håll sänka lönerna skulle öka klyftorna, resonerar Ylva Johansson.
Arbetet med att göra anställningsstöden mer ändamålsenliga samt arbetet med fler enkla jobb är annat som hon tar upp.
HD och Sydsvenskan har sökt Ylva Johansson, men hon kan av familjeskäl inte ställa upp på en intervju.
Gå till toppen