Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Serieskolan vill rita in sig i julrutinerna

Fanzines, klistermärken, vykort, vimplar och ovanliga juldekorationer - på lördag dukar eleverna på Serieskolan fram sina verk.

Malin Granroth, som går Seriekolans första år, är pr-ansvarig i samband med julmarknaden.Bild: Cecilia Lindberg
–Vi hoppas att julmarknaden kan bli en rutin, att det är blir ett återkommande evenemang här på skolan. Det är ett tillfälle för oss som går här att visa upp vad vi gör och även ett tillfälle för framtida elever att komma hit för att se hur vi jobbar, säger Malin Granroth, elev på Serieskolan.
Generellt tycker Malin Granroth att Serieskolans verksamhet förtjänar att synas mer.
– Det är en väldigt bra skola och många av de främsta serieskaparna i Sverige har ju gått här, säger hon.
När vi tittar in på skolan är det lektioner på gång, ett tjugotal elever arbetar koncentrerat vid skrivborden. Stilar och teman skiljer sig stort mellan eleverna. Malin Granroth funderar över frågan på vad hon har för stil.
– Jag har en rund stil och ritar ofta runda figurer. Ofta är det ganska rakt på, säger hon.
Malin Granroth hade ritat serier i flera år och var medlem i seriekollektivet Dotterbolaget när hon sökte till utbildningen.
– Jag ville testa nya saker och här får jag tid och möjlighet att göra det. Jag fastande för serier för att det är lätt att ta till sig och för att man kan göra serier om nästan vad som helst. Jag gillar att rita politiska serier, men kan även göra tramsiga serier och ritar även självbiografiskt, säger hon.
Julmarknaden är en idé som väcktes av eleverna själva och inför eventet arbetas det för fullt för att framställa julklappar och andra prylar.
I köket träffar vi Jet Svärd och Lisa Örtlund. Jet Svärd, som ofta ritar skräckserier och beskriver sin stil som "tung" och "modern", ska sälja pins och posters.
Lisa Örtlund berättar ofta lite längre historier och är just nu inne på roliga serier.
– Jag tänkte göra lite annorlunda juldekorationer till julmarknaden och så ska jag se om jag hinner få klart ett fanzine, det vore jättekul, säger Lisa Örtlund som beskriver sin stil som "cartoonig".
Serieskolans julmarknad äger rum lördagen den 10 december klockan 12-18 i Serieskolans lokaler i Kulturhuset Mazetti, Friisgatan 15b.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen