Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Allan Widman: Stoppa Putin från att hyra svenska hamnar

Regeringen måste stoppa uthyrningen av strategiskt viktiga hamnar på Gotland och i Karlshamn till ryska Gazprom. Sveriges säkerhet hotas, hävdar försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L). ”Jag är en stark motståndare till detta”, säger han till HD och Sydsvenskan.

Allan Widman (FP), ordförande i försvarsutkottet.Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
Inom kort väntas regionstyrelsen på Gotland besluta att hyra ut hamnanläggningen i Slite på Gotlands östkust till det statliga ryska gasbolaget Gazprom.
För regionen betyder affären intäkter på 50-60 miljoner om året.
Men uthyrningen är inte en regional angelägenhet för Gotland. Något mycket större står på spel: Sveriges säkerhet.
– Att hyra ut hamnen i Slite är förenat med risker för Sverige i en krissituation, säger Allan Widman.
Gazprom kontrolleras av Kreml och den ryske presidenten Vladimir Putin.
Han bedriver en aggressiv säkerhetspolitik. I de baltiska staterna - medlemmar i Nato – är man livrädd att Ryssland, efter annekteringen av Krim från Ukraina, ska vilja "bevaka ryska intressen" även i Estland, Lettland och Litauen.
Rysslands president Vladimir PutinBild: Maxim Shipenkov
Gazproms syfte med att hyra Slite hamn är att använda den som bas för att bygga två jättelika gasledningar – Nordstream II – som ska löpa på bottnen av Östersjön från Ryssland till Tyskland.
Men om hamnen upplåts får Ryssland möjlighet att placera underrättelspersonal på känsligt svenskt territorium. I ett upptrappat militärt läge kan hamnen till och med utnyttjas för en rysk landstigning.
– Gotland är nyckeln till att kontrollera Östersjöns inlopp. Om främmande makt ställer sig på Gotland kan den makten stoppa militär hjälp [från Sverige och Nato) till Baltikum, säger Allan Widman.
Slite hamnBild: SÖREN ANDERSSON
Slite hamn är inte den enda basen Gazprom kan få på svensk mark. Även Karlshamns kommun vill skapa arbetstillfällen och tjäna pengar på att hyra ut sin hamn. Enligt Allan Widman är det lika farligt.
– I Blekinge har vi en stor del av den svenska försvarsmakten utgrupperad. Både örlogsbas och flygflottilj. Det är strategiskt viktiga mål, säger Widman.
Redan i dag löper en ryskägd gasledning under Östersjön ner till kontinenten. I det hotfulla säkerhetsläge som råder är Gazproms plan på att bygga Nordstream II mycket kontroversiell.
De nya gasledningarna kommer att öka EU:s beroende av ryska fossila bränslen ytterligare. Och Kreml har tidigare använt sina gaskranar som påtryckningsmedel mot andra stater.
– Jag är en stark motståndare till att vi upplåter vårt territorium till att förverkliga det här projketet, säger Widman.
Han vill tvärtom att försvarsmakten snarast bygger in sprängkammare i Slite hamn.
– Vi borde förbereda för en sprängning så att en motståndare inte kan utnyttja kajen.
Widmans oro delas av såväl KD som Moderaterna.
I en debattartikel hävdar EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) att en uthyrning av hamnarna i Slite och Karlshamn skulle "slå direkt mot vitala svenska säkerhetsintressen och upplevas som ett svårförståeligt svek i våra grannländer".
Även Försvarsmakten ser risker. Vid ett slutet möte i försvarsutskottet nyligen pekade representanter från Högkvarteret på att de rör som ska lagras i svenska hamnar innan de placeras på havsbottnen kan förses med avlyssningsutrustning. Dessutom kan den djupa hamnen i Slite utnyttjas i en militär landstigningsoperation.
Inte heller Stefan Löfven (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) gillar de ryska planerna. Regeringen har i år beslutat att placera ett motoriserat skyttekompani med pansar på Gotland – just på grund av det ökade hotet från Ryssland.
Dessutom har Sverige som nation inget att vinna på gasledningen.
Problemet är att regeringen enligt internationell rätt inte kan stoppa själva gasledningen om den läggs utanför svenskt territorialvatten.
Nu har regeringen kallat till sig företrädare för Region Gotland och Karlshamns kommun i nästa vecka.
Allan Widman vill att regeringen övertygar lokalpolitikerna om att inte hyra ut sina hamnar: Staten kan ersätta Gotland och Karlshamn ekonomiskt eller placera någon myndighet där som kompensation.
Ett stopp för uthyrningen av hamnarna göra det inte omöjligt för Gazprom att bygga Nordstream II.
– Men strategiskt viktiga områden i Sverige skulle åtminstone inte involveras i projektet. Det skulle göra mig lite tryggare, säger Allan Widman.
Gå till toppen