Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Fängelse för bröder som tvingade systern bära slöja

Två män, 19 och 20 år, döms till fängelse för att ha slagit och hotat sin syster när hon vägrade att bära slöja. Den 17-åriga flickan förbjöds även att träffa de personer hon ville umgås med.

Under rättegången berättade flickan att hennes mor och bröder är mycket religiösa och att de ville ha koll på allt hon gjorde. Men 17-åringen ville vara fri, umgås med vänner och gärna träffa en pojkvän.
Hon ville också välja vilka kläder hon skulle ha på sig och om hon skulle sminka sig eller inte.
Allt detta har de två bröderna och hennes mor försökt förbjuda henne från att göra genom att hota henne.
Tingsrätten anser att kvinnans berättelse är detaljrik och trovärdig.Bild: Henrik Montgomery/TT
I domstolen berättade flickan att de tre tvingade henne att bära slöja i hemmet och när hon var utomhus. Efter skolan krävde de att hon skulle gå raka vägen hem för att inte få en chans att umgås med andra personer. Om hon inte gjorde som de sa hotade de att döda henne.
När bröderna en dag upptäckte att systern hade pratat i sin mobil med en person som de misstänkte var hennes pojkvän, knuffades hon in i en vägg och blev sparkad i magen. Av den ena brodern fick hon även flera slag i ansiktet eftersom hon inte ville avslöja koden till telefonen.
För kuratorn på sin skola har 17-åringen sagt att familjen hade planer på att gifta bort henne med en mycket gammal man.
När flickan en dag berättade för sin mor att hon träffat en pojke som hon gillade svarade modern: "Du är död för mig, i morgon vet vid vad vi ska göra med dig".
På natten efter moderns hot skickade den 17-åriga flickan ett desperat sms till sin skolkurator som ansåg att hennes liv var i fara. Kuratorn larmade därför polisen.
Flickans mor och två bröder greps, anhölls och häktades. Samtliga har hela tiden nekat till anklagelserna som riktats mot dem.
Bröderna döms till två respektive tre månaders fängelse för misshandel och olaga hot. Modern döms till dagsböter för olaga hot, ett straff som hon avtjänat genom de sex veckor som hon satt häktad.
För sin säkerhets skull har den 17-åriga flickan tvingats lämna sin familj, skola och vänner för att bosätta sig på hemlig ort.
Gå till toppen