Ekonomi

Fingerprint vinstvarnar – rasar på börsen

Konkurrensen hårdnar och det fjärde kvartalet lever inte upp till förväntningarna. Det hajpade biometriföretaget Fingerprint Cards vinstvarnar och sänker sin intäktsprognos för i år och nästa år. Aktien rasar på börsen.

Biometriföretaget Fingerprint Cards intäkter i fjärde kvartalet når inte upp till de tidigare förväntningarna. Arkivbild.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Fingerprint Cards räknar nu med att intäkterna kommer att landa mellan 6 6 och 6 8 miljarder kronor, i stället för 7 2–7 5 miljarder som man kommunicerade i samband med den senaste delårsrapporten. Prognosen för rörelsemarginalen ligger kvar på 40 procent.
Börsens reaktion blev rätt brutal.
De uteblivna intäkterna förklaras av tidigare lageruppbyggnad, brist på vissa komponenter med negativ effekt på mobiltelefonvolymerna och ökad konkurrens.
– Det står nu klart för oss att den förväntade starka tillväxten under fjärde kvartalet inte infunnit sig. Vi har också påverkats av lageruppbyggnaden i hela leveranskedjan, vilket vi inte upptäckte i oktober. Det borde vi gjort, kan jag nu erkänna, säger vd Christian Fredrikson under en telefonkonferens.
– Vi har också påverkats av att vissa av våra kunder haft komponentbrist, vilket resulterat i minskad produktion av smarta telefoner.
– Vi märker också av en ökad konkurrens där några tillverkare vänt sig till andra leverantörer. Vi förväntar oss att situationen ser likadan ut under första kvartalet nästa år, säger Christian Fredrikson.
Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, påpekar att det varit ett rörigt år för bolaget.
– Analytikerkåren har inte varit överens och det har synts i aktiekursen som har slagit 20 procent upp och ner. Det var egentligen först nu som vi skulle se om förra årets uppgång var motiverad. Den första varningen kom kanske redan när Jörgen Lantto slutade som vd, säger han.
Hemberg har tidigare varnat spararna för att lägga för stor del i Fingerprint och absolut inte ha den som ensam aktie i portföljen. Det är råd som väldigt många inte lyssnat till.
– Antalet aktieägare har nästan fördubblats i år och de har förlorat när de gått in så sent. Många sparare drömmer om det stora aktieklippet och även nu verkar det som att många lagt alla pengar på aktien, säger han till TT.
Under 2017 räknar Fingerprint Cards med intäkter i intervallet 7 5–9 5 miljarder och en rörelsemarginal på över 35 procent.
Aktieägarna är vana vid dagliga upp- eller nedgångar på ett par procent i aktiekursen. Sedan årsskiftet har kursen dock gjort ett rejält dyk ner med mer än 30 procent.

Fakta: Antalet FPC-ägare fördubblat

Trots att kursen svajat på senare tid har Fingerprint har gått som en raket bland aktieköparna i år. I september hade bolaget 51 589 ägare och hittills i år har antalet ökat med 120 procent. I januari 2015 hade bolaget 8 000 ägare.
Merparten av årets nya ägare har köpt till snittkursen 95 kronor. I dag står kursen runt 30 procent lägre.
Till skillnad från tidigare år då det mest var teknikintresserade som satsade på aktien, så är årets investerare mer "vanliga" och har 5-6 andra aktier i portföljen.
Källa: Avanza
Gå till toppen