Himma

Hyacinter på 5 sätt

Vita, rosa, blå, lila. Vad vore julen utan dem? Hyacinter finns i regnbågens alla färger vilket gör att blommorna passar in i alla hem. Så här kan du arrangera dina hyacinter inför jul.

Vattna hyacinterna försiktigt.Bild: Blomsterfrämjander/ Minna Mercke Schmidt och IBC
Hyacint är en lökblomma som vi i Sverige gärna tar in i våra hem till jul. Blomman passar som solitär och i grupper och är fin redan från knoppstadiet. Den behöver ytterst lite vatten och all näring finns i löken vilket gör att den inte behöver stå i jord. Placera gärna hyacinten svalt nattetid så håller den längre.
Blir doften för stark kan det passa med en kupa.Bild: Göran Stenberg
En del undviker hyacinter på grund av doften. Svenskodlade hyacinter har en doftkodsmärkning som gör att du kan välja mellan svag, medel och fyllig doft. Den som är känslig kan njuta av knoppstadiet och därefter sätta ut den blommande hyacinten på trappan eller balkongen. Se bara till att temperaturen är plus två grader eller mer. Kom ihåg att spara lökarna och plantera dem utomhus i jord när våren kommer.
Gör sig många tillsammans.Bild: Britt-Mari Olsson

1. Snygga tillsammans

Att placera hyacinter i speciella hyacintglas där jorden tas bort och rötterna hänger ner i vatten blev en vanlig syn redan kring förra sekelskiftet. Ett alternativ är att plantera lökväxterna i vackra glas och gruppera dem på ett fat.
I glas.Bild: Tina Lindström Carlsson

2. Utan jord

Hyacint är en lökväxt och näringen finns kvar i löken. Det gör att du kan ta bort jorden och lägga hyacinterna direkt på bordet som dekoration och ögongodis. Tänk på att löken är giftig för katter och hundar.
Inte under två plusgrader.Bild: Tina Lindström Carlsson

3. Dörrkrans

Gör en vacker krans av vintergröna kvistar och hyacinter som slagit ut. Placera gärna kransen utanför entrén så välkomnar den familj och gäster. Hyacinter tål att stå i temperatur ner till plus två grader.

4. Som snittblomma

Hyacint gör sig utmärkt som snittblomma och en samlad bukett med många blommor blir effektfullt. Att placera blommorna i små vaser tillsammans med lite vintergröna kvistar är en fin variant. Långa blomstjälkar kan stöttas med en blomsterpinne.
Bild: Tina Lindström Carlsson

5. Arrangera med julattribut

Gruppera mera! Använd fantasin för att kombinera hyacinter med andra växter och olika material från naturen som mossa, vintergröna kvistar och kottar. Torkade apelsinskivor, stjärnanis, kanelstänger och röda äpplen i arrangemanget förstärker julkänslan.
Följ Himma på Instagram!
Läs alla artiklar om: Julstämning
Gå till toppen