Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö stad köper ännu fler bostadsrätter

Malmö stads jakt på bostadsrätter accelererar – nu ska 40 nya lägenheter köpas in till flyktingar. Inköpslistan: ettor, tvåor och även nybyggda lägenheter – för 30 miljoner kronor. I kväll debatteras frågan i SVT:s program Opinion Live.

Här, på Regemetsgatan, äger Malmö stad en bostadsrätt värderad till 2,8 miljoner kronor.Bild: Hussein El-alawi
Bostadskrisen tvingar Malmö stad att köpa ett åttiotal bostadsrättslägenheter i år – till flyktingar och unga hemlösa.
Men det räcker inte. Nu ger kommunen sig ut på Malmös glödheta bostadsrättsmarknad igen.
Läs också Malmös bostadsrättspriser ökar mest i landet
I måndags avslöjade Sydsvenskan att Malmö stad redan äger cirka 380 bostadsrätter värda flera hundratals miljoner kronor – som köpts in genom åren.
Läs också 268 bostadsrätter köpta för skattemiljoner – nödlösningarna har blivit permanenta
Dagen efter avslöjandet möttes politikerna i servicenämndens arbetsutskott. Där togs första steget mot köp av ytterligare 40 bostadsrätter. Det är ettor, tvåor och ett antal större lägenheter som ska inhandlas. Köpen ska ske över hela Malmö och nybyggda lägenheter står också på önskelistan. Kostnaden: 30 miljoner kronor.
Det senaste året har kommunen därmed beställt över 120 bostadsrätter för tillsammans minst 90 miljoner kronor.
Malmö stad har en gräddfil och så goda kontakter med mäklare att många lägenheter köps innan de hinner visas på bostadssajten Hemnet.
Malmö stad fortsätter storhandla bostadsrätter till flyktingar.Bild: Hussein El-Alawi
Enligt kommunen får inte deras köp driva upp priserna på bostadsrättsmarknaden. Malmö stad deltar ändå aktivt i budgivningar. I våras köpte kommunen en enrummare på Lönngatan. Det fanns flera intresserade – men Malmö stad vann budgivningen och betalade 685 000 kronor.
Läs också Borätter köps till hemlösa
– Vissa har ondgjort sig över att vi budar. Men vi måste ju få resultat också, säger Pontus Olsson, enhetschef på stadsfastigheter, som på helgerna har personal som går på visningar.
På Snapperupsgatan vid Caroli ligger en av Malmö stads 380 borätter. Nu ska ännu fler köpas in.Bild: Hussein El-alawi
Sydsvenskans granskning visar att 268 av de 380 bostadsrätterna som Malmö stad redan äger, inte går att använda till hemlösa eller flyktingar. I alla dessa 268 lägenheter har andrahandshyresgästerna fått besittningsskydd. De kan lugnt bo kvar livet ut – även om kommunen desperat behöver lägenheterna.
Läs också Kommunens hyresgäster kan göra lägenhetsklipp
Liberalernas Ewa Bertz är starkt kritisk. Trots att hon är vice ordförande i servicenämnden, som klubbat beslutet att köpa in nya bostadsrätter i år, hade hon ingen aning om att det finns 268 kommunala bostadsrätter med besittningsskydd.
– Detta är fullständigt oacceptabelt. Det visar att Socialdemokraterna inte tar ansvar för skattemedel och enbart storhandlar bostadsrätter i Malmö utan att ens fundera på konsekvenserna, säger hon.
– Att hyresgäster i kommunala bostadsrätter får besittningsskydd ska inte gälla köp vi gör idag. Det finns ingen anledning för staden att äga lägenheter som inte kan användas för tillfälliga boenden, sa servicenämndens ordförande Petra Bergquist (S) tidigare i veckan.
Ewa Bertz (L) är kritisk till Malmö stads bostadsrättsköp – i kväll debatterar hon i SVT:s program Opinion Live.Bild: Håkan Röjder
Ewa Bertz lyfter nu frågan till Malmös tyngsta politiker i kommunfullmäktige. Vid sammanträdet den 20 december vill hon att finanskommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) svarar på hur det har kunnat bli så här.
Redan på torsdagskvällen ska Ewa Bertz debattera Malmö stads bostadsrättsköp i SVT:s program Opinion Live. Ingen från kommunens rödgröna styre finns med i debatten, som sänds klockan 22 i SVT 1.
– De vågar inte, säger Ewa Bertz.
Opinion Live har bjudit in kommunalrådet Carina Nilsson (S). Men hon kan inte delta av praktiska skäl, meddelar den politiska sekreteraren Anders Malmström (S).
Med i programmet är Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. Roland Wennick, ordförande i bostadsrättsföreningen Lugnet i Malmö, är också med.
Läs också Brand i kommunens lägenhet betalas av bostadsrättsägare
I höstas berättade Sydsvenskan att Lugnets föreningsmedlemmar hotas att betala 200 000 kronor efter att en boende i kommunens bostadsrätt orsakat en brand på balkongen som orsakade stora skador i lägenheten och på husets fasad.
Roland Wennick, ordförande i bostadsrättsföreningen Lugnet i Malmö.Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen