Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya poliskrisen: budgetunderskott

Mordkris. Fortroendekris. Nu skymtar nästa hot mot polisen: budgetkris. Polisens kostnader i region syd ser nästa år ut att bli minst hundra miljoner kronor för höga.

Bild: Patrick Persson
Hösten för polisens södra region har varit den tuffaste på minst tjugo år. En omorganisation har slitit på alla nivåer, samtidigt som en våldsvåg slukat resurser som egentligen inte finns. I november krävde polisernas fackförbund regionchefens avgång.
Nu, med bara tre veckor kvar av året, vet ekonomerna inte hur de ska få ihop budgeten för 2017.
Budgeten väntas inte bli klar förrän i slutet av januari, kanske ännu senare. Flera saker som påverkar den är ännu inte klara.
– Oavsett vilken fördelning och vilket överskott vi får så kommer vi att behöva hålla igen så gott det går för att klara ekonomin nästa år, säger Monica Hallberg, ekonomichef i region syd.
Det befarade underskottet är ungefär dubbelt så stort som polisens extrakostnader (övertid, resor, boende och traktamenten) för operation Alfred och Selma vid mordvågen 2011-2012.
– Det är jättegrovt räknat eftersom vi inte har alla pusselbitar klara. Men det ligger på minst hundra miljoner minus, om vi inte får nyttja anslagskrediten, säger Monica Hallberg.
Anslagskrediten är egentligen tänkt som en buffert att använda vid årets slut för myndigheter som råkar dra över budgeten.
Det som avgör om polisens tvingas spara nästa år är:
• Hur stor del av det nationella anslaget som går till region syd. Man räknar dock inte med mer än på sin höjd en marginell ökning av de 2,9 miljarderna av polisens nationella budget på cirka 23 miljarder som 2016 gick till region syd.
• Hur stort överskottet blir i år. Prognosen idag pekar mot cirka 20 miljoner kronor plus för region syd.
• Tillstånd att räkna in anslagskrediten redan i budgeten.
Det är regionpolischefen Annika Stenbergs uppdrag att nu förhandla till sig så stor del av polisens nationella budget som möjligt, samt argumentera för att man ska få räkna med krediten redan i budgeten.
Blir anslaget inte större går beräkningarna nätt och jämt ihop. Anslagskrediten är max tre procent av budgeten, det vill säga precis 100 miljoner.
Polisens ekonomichef följer nu noga hur mycket pengar som görs av med den sista månaden i region syd.
– Vi behöver använda varenda krona som vi sparar det här året, säger Monica Hallberg.
Huvudanledningen till det väntade budgetunderskottet sägs vara att polisen har anställt många i år. Framförallt har många civila anställts till polisens nya regionledningscentral efter omorganisationen, samt till utökningen av polisens kontaktcenter. Polisens kontaktcenter svarar om man ringer 11414, men personalen arbetar även med enklare brottsutredningar.
Anställningarna har gjorts trots osäkert ekonomiskt läge.
I våras begärde polisen en utökning av budgeten med 3,9 miljarder kronor för 2017-2019. I september kom besked att regeringen bara beviljar 1,1 miljarder. Till det kan polisen räkna in ett nationellt överskott på cirka 500 miljoner.
Rikspolischef Dan Eliasson har beordrat nyanställningarna.
– Som ekonom är man alltid bekymrad när man ser att budgetramen kanske inte räcker till. Men jag vill inte gå ut med något krisbudskap. Det är ett medvetet risktagande att vi har satt i gång att rekrytera i förskott. Jag måste ha förtroende för att det här hanteras på ett klokt sätt på nationell nivå, säger Monica Hallberg.
Region syd avslutar året med att besluta om nyanställning av ytterligare 20 poliser, från andra polisregioner. Det är en utökning som snabbt kan raderas om budgetarbetet inte faller väl ut.
Ekonomichefen Monica Hallberg uppger att polisen i syd inte tänker säga upp personal under 2017, utan att det framförallt är två sparåtgärder man har att ta till om det krävs: Inte fylla igen luckor efter pensionärer eller andra som slutar under året samt att begränsa övertiden.
Samtidigt försöker polisen spara genom att minska lokalkostnader och göra billigare inköp. Men det ger bara effekt på längre sikt.
Monica Hallberg, ekonomichef vid polisen, region sydBild: Ulrika Bergström
Gå till toppen