Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Offrets familj betalar mördares kostnader

De anhöriga till en 21-årig kvinna som mördades i Upplands Väsby får inte heller skadestånd i hovrätten. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
De anhöriga till en 21-årig kvinna som mördades i Upplands Väsby får inte heller skadestånd i hovrätten. De måste nu betala mördarens rättegångskostnader, skriver Dagens Nyheter.
Kvinnan hittades mördad i ett motionsspår i augusti i fjol. En nu 20-årig man dömdes av tingsrätten i februari till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Fyra av kvinnans anhöriga hade yrkat på 50 000 kronor var i skadestånd för psykiskt lidande, men nekades av tingsrätten. De överklagade till hovrätten, men fick nej även där. Enligt hovrätten hade de fått tillräcklig kompensation genom sitt försäkringsbolag.
Eftersom det bara var skadeståndsdelen som överklagades behandlades målet som tvistemål. Och då är huvudregeln att det är den förlorande parten som ska betala den andres rättegångskostnader. Det innebär att de anhöriga ska betala 20-åringens rättegångskostnader på 8 359 kronor.
Gå till toppen