Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Barkman: Polisen har inte koll på morden – här är förklaringen bakom mordsiffrorna i Skåne och Malmö

Sydsvenskans reporter Tobias Barkman om de höga mordsiffrorna i Skåne och Malmö.

Malmö och polisen i Skåne (region Syd) har hamnat i nationellt fokus på grund av de många morden i år. Det är till stor del Sydsvenskans och HD:s förtjänst. För polisen hade inte tidigare och har fortfarande inte koll på hur många morden är i den här landsändan.
Så sent som idag snurrade Malmöpolisens chef Stefan Sintéus till det vid en presskonferens och förmedlade felaktiga siffror. Det här är inte meningen som skryt eller som att jag vill kräva in cred från alla medier och politiker som troligtvis omedvetet hänvisar till våra siffror. Detta är en förklaring till hur det funkar.
Man kan ju lätt tro att det bara är att ringa polisen och fråga hur många mord det varit under önskad tidsperiod i önskat geografiskt område. Men så är det alltså inte. Polisen för inte någon räkning över antalet mord. Brottsförebyggande rådet gör det, men redovisar bara på regionnivå. I mars eller april året efter. Inte särskilt användbart. Centralt vid polisen jobbar kriminologen Mikael Rying som har bra koll – men inte heller han redovisar löpande, eller alla mord ”rad för rad” till journalister.
Så när nu politiker eller poliser säger att vi har haft 27 mord i Skåne i år eller 12 mord i Malmö så är det för att de fått med sig siffran från Sydsvenskan och HD. Jag hoppas att jag har räknat rätt...
För man inte en lista kontinuerligt är det ett förhållandevis stort jobb att få fram alla mord i ett län. Det man då får göra (och som jag delvis gjort eftersom jag inte jobbade i våras) är att begära ut alla anmälningar om mord/dråp. Men på grund av självmord, sjukdomsfall och olyckor som först har rubricerats som mord, för säkerhets skull, måste man gå igenom varje anmälan en och en. Anmälningarna är inte offentliga, man får inte ens ut diarienummer längre när man begär ut en lista över anmälningar. Så utifrån en lista som i princip bara säger tid och plats får man för vart och ett av fallen kontrollera tidningsarkiven och sen ringa till olika poliser för att kontrollera vad det blev av det där misstänkta mordet i. Var det ett mord eller skrevs det av efter fem timmar?
PS. Felet som polischefen sa idag var att det har varit 25 mord i hela polisens region Syd, vilket nog kom från att en journalist nämnde just siffran 25. Dubbelfel alltså. Jag misstänker att journalisten tidigt imorse kollat vår lista som hade fem veckor på nacken, innan vi idag uppdaterade den med de tre senaste morden. Rätt är alltså att det är 27 misstänkta mord bara i Skåne. Det ska till ytterligare några för Kalmar, Bleking och Kronobergs län som utgör resten av polisregionen. Polischefen sa även tio mord i Malmö, vilket ska vara 12. Jag tror att han glömde bort att räkna in två mord mellan missbrukare. DS.
Gå till toppen