Sverige

Skåne hoppas på dansk seger i EU-kamp

Nu ger sig regeringen in i kampen för att EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) ska flytta till Stockholm-Uppsala-regionen när Storbritannien lämnar EU. Men region Skåne stödjer Danmarks kandidatur.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) vill få hit EU:s läkemedelsmyndighet. Arkivbild.Bild: Izabelle Nordfjell/TT
Inom ett par månader hoppas sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) att ett sekretariat med ett halvdussin anställda ska vara i gång med den svenska kampanjen för att få EMA till Sverige.
– I första hand är det för EU:s skull, eftersom det är vitalt att övergången sker sömlöst, så att myndighetens arbete påverkas så lite som möjligt. Det vore naturligtvis också bra för Sverige, eftersom vi tror att det kommer att stärka den redan starka läkemedels- och life science-sektorn som vi har, säger Wikström.
Henrik Fritzon (S), regionråd i Skåne, hade helst velat få EMA till Malmö-Lund-regionen, men när regeringen nu väljer huvudstadsområdet kommer Skåne att stödja Danmarks kandidatur.
– Det är ingen tvekan om att för oss är det mer givande att EMA ligger i Köpenhamn än i Stockholm, säger Fritzon till TT.
– Om EMA hamnar i Köpenhamn kommer säkert många att bosätta sig i Skåne, och vi har ju till stor del en gemensam arbetsmarknad.
Fritzon hoppas att de svenska och danska regeringarna ska enas om ett gemensamt alternativ i stället för att konkurrera med varandra.
I princip alla EU:s medlemsstater har anmält intresse för att ta hand om EMA med runt 900 anställda och uppemot 40 000 personer som varje år flyger in till olika möten. Men Wikström bedömer att bara en handfull länder är tillräckligt kvalificerade.
Regeringen räknar Läkemedelsverket som ett trumfkort i konkurrensen. Verket är en av de nationella myndigheter som EMA oftast anlitar. Regeringen tror också att det är en fördel att EU:s smittskyddsmyndighet redan finns i Sverige.
Men det kan också bli en nackdel, eftersom flera EU-länder inte har någon EU-myndighet och argumenterar för att de har förtur.
– Vi tror inte det, inte i det här fallet. Alla ser behovet av en sömlös övergång och det faktum att ECDC redan finns här talar snarare till vår fördel, säger Wikström.

Fakta: Vad är EMA?

European Medicines Agency (EMA) grundades 1995 och ligger i London.
EMA ansvarar för vetenskaplig utvärdering, tillsyn och säkerhetsövervakning av läkemedel som utvecklats av läkemedelsföretag för användning i EU, bland annat godkänner myndigheten nya läkemedel för försäljning.
Myndigheten har runt 900 anställda och tusentals experter knutna till sig. Regeringen räknar inte med så många nya jobb på EMA, eftersom stor del av personalen väntas flytta med. Men verksamheten kan ge ringar på vattnet till besöksnäringen, forskarvärlden, serviceverksamheter och läkemedelssektorn.
EU har ännu inte startat brexitförhandlingarna med Storbritannien, men frågan om EMA:s nya placering kommer att vara en del av dem. Trolig start för förhandlingarna är mars 2017 och EU:s förhoppning är att de ska vara avslutade i oktober 2018.
Källa: EMA, regeringskansliet.
Gå till toppen