Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Uppsagda lärare – så kan besparingarna slå mot Lunds förskolor och grundskolor

Över 100 anställda kan försvinna från Lunds skolor och förskolor på grund av besparingskraven. Det visar sig när barn- och skolförvaltning Lunds stad räknar på konsekvenserna. Några andra nedskärningsidéer är att ta bort fri frukt och att minska tiden som föräldralediga får ha barn på förskolan.

Bild: Roald
Lunds kommun har ett besvärligt ekonomiskt läge. I arbetet med budgeten för 2018 har de olika nämnderna fått i uppdrag att skissa på konsekvenserna av tre olika nedskärningsalternativ: tre procent, fem procent och sju procent.
Inom barn- och skolförvaltning Lunds stad, som ansvarar för skolorna och förskolorna i tätorten Lund samt i byarna norr om staden, har tjänstemännen nu tagit fram en analys av vad konsekvenserna kan bli.
Den lägsta nivån av besparingar går att klara utan att minska på personalen. Däremot får det många andra konsekvenser, bland annat:
* Barn till föräldralediga får bara vara på förskolan i 15 timmar i veckan istället för 25 timmar, som gäller idag.
* Nedläggning av öppna förskolan.
* Fri frukt på lågstadiet avskaffas.
* Nedläggning av Sankt Hansgården.
* Avveckling av fem små skolor och förskolor samt uppsägning av både skol- och förskolelokaler.
* Uppsägning av ett lokalt arbetstidsavtal för förskollärare och fritidspedagoger i skola. Därmed får pedagogerna färre lediga dagar.
Läs också Så kan besparingarna slå mot gymnasiet och vuxenutbildningen
Men på nästa besparingsnivå, mellannivån, måste antalet anställda i befintliga skolor och förskolor minskas. Det slår dessutom dubbelt – för när personalen minskas försvinner också möjligheten att söka statsbidrag, vars villkor är att personaltätheten inte minskas.
Totalt beräknas 78 tjänster försvinna på mellannivån. Tjänstemännen räknar dock med att uppsägningar inte ska bli aktuellt, eftersom Lund växer och det därmed behövs fler skolor och förskolor samt att personal byter arbetsgivare eller går i pension.
Läs också Tuffa besparingsförslag på gång på skolorna i öster
Men i den högsta besparingsnivån ökar antalet tjänster som försvinner till cirka 118. "Detta innebär en stor risk för uppsägningar av personal", skriver tjänstemännen.
Monica Molin (S), ordförande barn- och skolnämnd Lunds stad.Bild: Ingemar D Kristiansen
Monica Molin (S), ordförande i nämnden, säger att hon är bedrövad över situationen.
– Jag tycker inte att det är roligt att sitta och vara med och göra sådana neddragningar. Det vi har listat är inget som vi på något sätt önskar att göra, utan det är bara saker som vi inte måste sköta enligt lagen, säger hon.
– Men vi har haft besparingskrav på oss förut och man har slagit knut på sig ute på verksamheterna och på så sätt klarat det så att inte barnen har blivit drabbade i någon märkbar utsträckning. Så får vi det här förelagt för oss så kommer vi att klara detta också.
Även om det handlar om de högre nivåerna?
– Nej. Det är för mycket. Att avskeda personal när vi har en sådan elevutveckling som vi har känns väldigt främmande för mig.
Politikerna i barn- och skolnämnd Lunds stad ska diskutera ärendet på onsdag.
Gå till toppen