Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vapen hittas i Malmö – varje dag

Bordet i polisens beslagsförråd visar något av hur stor tillgången på vapen är i Malmö. Polisen hittar varje år omkring 600 skjutvapen. I snitt är det ett eller två varje dag, året om.

En liten del av de vapen som årligen hittas i Malmö. Vapnen är från 2015 och 2016, en del från pågående mordutredningar.Bild: Peter Frennesson
Automatvapen i källarförråd, pistoler i byxlinningarna, eller i bilar. Nedgrävda väskor fyllda med vapen.
Bilden som målas upp är att antalet vapen som hittas bara begränsas av hur mycket polisen letar.
I natt sköts ytterligare en man ihjäl i Malmö, den sjunde i år att dödas med hjälp av illegala vapen. Polisen beslutade under dagen att visa upp några av de vapen som tas i beslag.
– Syftet är att skapa opinion kring den illegala vapenimporten, från främst Balkan och Tjeckien.
– Det är ett stort problem, säger Stefan Sintéus, chef för Malmöpolisen.
Malmö och Skåne har blivit något av en vapenbod, för andra delar av Sverige.
– Beroende på Malmös geografiska läge sker införseln här och vi tror vi att man gärna depålägger vapen i Malmö.
– Blir kriminella i Malmö och Skåne av med vapnet så får de snabbt tag i ett nytt.
Polisen visade upp en del av de cirka 5-700 vapen som beslagtas i Malmö varje år.Bild: Peter Frennesson
Malmöpolisens chef tror att tillgången på vapen i sig driver på utvecklingen med fler uppgörelser i den undre världen. Kan vapentillgången minskas kommer antalet mördade och skadade också minska, tror man.
– Vi har uppvaktat politikerna om ändringar i lagar och regler, säger Stefan Sintéus.
Det som nämnts är att många poliser vill se obligatorisk häktning vid grovt vapenbrott. I dag blir en misstänkt bara häktad om den riskerar att fly, förstöra bevis, begå nya brott – eller om minimistraffet för brottet är minst två års fängelse. Lägsta straffet för grovt vapenbrott är ett års fängelse.
Stefan Sintéus betonar också behovet av insatser vid källan till vapenflödet. Bland annat kan Sverige hjälpa länderna i Balkan att arrangera vapenamnestier.
– Det ger effekt. Jag har själv jobbat där nere och sett när det fylls containrar med vapen.
Till skillnad från bilden av sådana insamlingar i Sverige, med många jakt- och antika vapen, är huvuddelen av vapnen som överlämnas på Balkan just sådana som är attraktiva för kriminella, enligt Sintéus.
Köpa upp illegala vapen, som inrikesminister Anders Ygeman har föreslagit, vill Malmös polischef inte omedelbart ställa sig bakom.
– Vi vill ju inte finansiera annan kriminalitet. Man måste våga tänka utanför boxen nu. Men om det är rätt medicin vågar jag inte säga.
Polisen visade upp en del av de cirka 500-700 vapen som beslagtas i Malmö varje år.Bild: Peter Frennesson
Polisen visade upp en del av de cirka 500-700 vapen som beslagtas i Malmö varje år.Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen