Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vem är musen som öppnat butik på Bergsgatan?

På Bergsgatan i Malmö har några drivna möss öppnat fransk nötbutik och italiensk restaurang. Det minimala gatukonstverket får många förbipasserande att stoppa och le.

Bild: Peter Frennesson
Det är ett litet mästerverk i miniformat som har dykt upp på Bergsgatan i korsningen mot Almbacksgatan. Precis utanför restaurangen Kebab House har någon byggt upp ett litet paradis för möss.
Bild: Peter Frennesson
Den franska nötbutiken Noix de Vie med olika nötter för möss ligger intill den italienska restaurangen Il Topolino som serverar ost och kex. Noix de Vie betyder livets nötter och Il Topolino är det italienska namnet på Musse Pigg.
Bild: Peter Frennesson
Tittar man närmare på nötbutiken så ser man ett helt lager med nötter inne i butiken och extremt små prislappar och klisterlappar som visar vilka kreditkort butiken tar. Den italienska restaurangen serverar italienska, franska och schweiziska ostar till salta och söta kex.
Menyn till restaurangen Il Topolino.Bild: Peter Frennesson
Utanför restaurangen står en liten cykel fastkedjad, uteserveringsmöblerna är ute och en liten gatulampa lyser. På fasaden har konstnären tryckt en Anonymouse-symbol.
Bild: Peter Frennesson
Vid sidan nötbutiken sitter två miniaffischer uppe. En för utställningen ”Maus – the exhibition” på Galleri Iwerks den 11 november till den 19 januari. Ub Iwerks var amerikanen som tecknade de första Musse Pigg-filmerna och Galleri Iwerks finns inte på riktigt. Maus är en serieroman av Art Spiegelman som handlar om hur hans far överlevde Förintelsen.
Filmaffischen intill är reklam för skräckfilmen ”Night of the were-rat” som var en del av ”The Art of Frankenweenie”-utställningen som skapades till Tim Burtons Frankenweenie-film.
Bild: Peter Frennesson
Bakom konstverket står någon som även driver instagramkontot Anonymouse_mmx. Här kan man se bilder från tillverkningen av gatukonstverket. Men vem ligger bakom detta? Mejla gärna till jonas.gillberg@sydsvenskan.se om ni vet.
Bild: Peter Frennesson
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen