Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

19-åring häktad för kyrkogårdsmordet

Enligt åklagaren höggs den 16-årige pojken ihjäl av en 19-årig bekant. På fredagen häktades 19-åringen och två andra unga män av Malmö tingsrätt.

Under häktningsförhandlingen krävde åklagaren att tre män skulle häktas, misstänkta för mordet på en 16-årige pojke. Offret hittades död på Östra kyrkogården i Malmö den 19 september.
Den misstänkte mördaren är 19 år gammal, och kände offret, ett ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan.
Sedan häktningsdomstolen prövat bevisen mot den misstänkte mördaren och hans två medhjälpare häktades samtliga tre.
De två medbrotsslingarma misstänks för grovt skyddande av brottsling. Normalt innebär det brottet att någon har hjälpt till att förstöra bevis, till exempel genom att gömma ett mordvapen eller blodiga kläder.
– Den som är misstänkt för mord är en person som offret var bekant med, säger åklagaren Thorbjörn Sjöberg.
Något motiv för mordet har polisen inte kunnat hitta. Däremot finns det vittnen, som styrker att 19-åringen som är skyldig.
– Genom vittnesuppgifter är den misstänkte bunden till mordet. Sedan är det långt kvar till en fällande dom, säger Thorbjörn Sjöberg.
Den 16-årige pojken hittades död på Östra kyrkogården i Malmö den 19 september i år.Bild: Lars Brundin
Mordoffret bodde på ett HVB-hem utanför Trelleborg, men hade åkt in till Malmö under helgen för att träffa vänner.
– Vi har tittat på kretsen som han umgick i , hållit många förhör med dem och hittat fram till detta, säger Thorbjörn Sjöberg.
De tre misstänkta greps i tisdags och onsdags. Alla tre nekar till brott.
Den mördade pojken hittades död i ett undanskymt hörn av kyrkogården, nära den stora komposten. Enligt polisen hade han flera stickskador i kroppen.
Enligt polisens utredningsledare Stefan Lindbäck innebär häktingsbeslutet att Malmöpolisen nu får arbetsro för att gå vidare i mordutredningen.
– Nu gäller det att styrka alla bevisuppgifter så att vår utredning håller för ett åtal, säger han.
Östra KyrkogårdenDen 16-årige pojken hittades mördad vid den gigantiska komposten på Östra Kyrkogården, bredvid den judiska och den muslimska begravningsplatsen, som ligger utmed Inre ringvägen.Bild: Hussein El-alawi
Gå till toppen