Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Man knivrånad i centrum – flera gripna för senaste tidens rån

Personrånen ökar i Lund. Det senaste i raden skedde på fredagsmorgonen när en 22-årig man rånades och knivskars intill ett bostadsområde för studenter.

Det var klockan 02.20 på fredagsmorgonen som manne rånades i korsningen Råbygatan-Södra Esplanaden.
22-åringen var på väg hem till sin studentbostad efter att ha varit på krogen när fyra-fem personer kom fram till honom och krävde att få hans värdesaker.
– En av männen drog upp en kniv som han rispade målsäganden med. Efter det tilltvingade de sig hans plånbok, mobiltelefon och jacka, säger Joakim Nyberg.
Sedan rånarna lämnat platsen kom en person fram till 22-åringen och hjälpte honom att larma polisen.
Joakim Nyberg, kommunpolis, tror att flera av den senaste tidens rån kommer att klaras upp.Bild: Ingemar D Kristiansen
Några timmar dessförinnan, vid 23-tiden, stoppades en 26-årig man av en knivbeväpnad person vid korsningen Örnvägen-Steglitsvägen på Papegojelyckan.
– Mannen drog upp en kniv och beordrade honom att tömma fickorna på värdesaker. Det gjorde inte målsäganden utan sprang istället från platsen, säger Joakim Nyberg.
Strax efter klockan 16 på torsdagen hotades en 29-årig kvinna med funktionsnedsättning av två män med kniv. Kvinnan knivhotades sedan hon tagit ut 500 kronor ur en bankautomat på Bangatan.
– När hon inte lämnade ifrån sig pengarna sparkades hon på benen. Efter det sprang hon in på Skånetrafikens kontor. Därifrån larmades polisen, säger Joakim Nyberg.
I november polisanmäldes 18 rån i Lunds kommun. Det är fler anmälningar än någon månad sedan november 2011.
Hittills i år har det gjorts 117 anmälningar om rån. Under hela 2015 var antalet 102 rån och året dessförinnan 82 polisanmälda rån.
– Vi jobbar febrilt med rånen. I fyra fall av den senaste tidens rån har vi fått tag i misstänkta gärningsmän. Eftersom utredningen pågår kan jag inte avslöja mycket mer. Min gissning är dock vi kommer att klara upp fler, säger Joakim Nyberg.
Gå till toppen