Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

På nytt jobb: ”Min största drivkraft är strävan efter att vara världsledande”

Som 26-åring tog han doktorsexamen på kortast tid någonsin i LTH:s historia. I dag, tio år senare, viger Ather Gattami karriären åt att utveckla artificiell intelligens på uppstartsbolaget Wiraya.

Ather Gattami.Bild: Pressbild
Vad har du för yrkesbakgrund?
– Efter mina doktorandstudier jobbade jag som konsult inom logistik och optimering för KappAhl. Därefter var jag forskare på Massachusetts Institute of Technology i USA och sen assisterande professor på KTH i Stockholm. Efter det började jag på Ericsson där jag var en av de ledande arkitekterna till framtidens kommunikationssystem, 5G. Jag konsultade också lite själv innan jag började här på Wiraya.
Du har ju kallats både underbarn och mattesnille. Berätta om det.
– Jag har tre olika examen. En magister i matte, en civilingenjörsexamen i teknisk fysik och en doktorsexamen. Matte och teknisk fysik tog jag på rekordtid, jag läste alla kurser på två år som egentligen borde tagit fem. Sen doktorerade jag på rekordtid och var både yngst och snabbast. Det tar vanligtvis fem år men jag var klar efter tre. Jag är inte jättebra på att plugga utan det är nog blandning av att jag har väldigt lätt för matte och att min läsförståelse är starkare än min logiska sida. Jag har alltid upplevt att jag läser långsamt men det visar sig att när jag läser så läser jag bara en gång, noggrant så allt sätter sig.
Vilken är din yrkesroll i dag?
– De senaste åtta åren har jag lagt mycket tid på att ge mig in i världen med artificiell intelligens. På Wiraya fick jag utmaningen att starta hela deras AI-verksamhet från noll. Jag gillar tuffa utmaningar så det kändes jättekul plus otroligt fascinerande. Wiraya hjälper företag att kommunicera med sina kunder på ett automatiskt men fortfarande personligt och mänskligt sätt. Med hjälp av AI så försöker vi förstå olika människors beteende, se hur de reagerar för att kunna förutse vad som ska hända.
Varför började du på just Wiraya?
– Tre anledningar: För det första tyckte jag att problemet var unikt, det är inte många som håller på med de här grejerna och jag fick en möjlighet att vara i teknikens framkant. För det andra att det är en startup, jag tycker att det är kul att vara med på en sådan resa. För det tredje är att jag skulle leda och bygga AI-verksamheten från scratch. Det är en jätterolig utmaning.
Vad är den största utmaningen i din nya roll?
– Att växa på ett organiskt sätt med företaget och att ständigt vara kreativ och skapande. Vi har väldigt komplexa system i ett inte så väl utforskat område.
Vilken är din drivkraft?
– Min största drivkraft är strävan efter att vara världsledande.
Vilken motgång har du lärt dig mest av?
– Jag har varit forskare i tio år så jag vet att man ibland ger sig på problem som man aldrig kan lösa. Det får man se som en motgång men samtidigt lär man sig hur man ska bli lite mer nyanserad. Att man inte alltid kommer i mål men man kommer tillräckligt nära.
Vad ville du bli när du var liten?
– Jag har drömt om olika saker. Jag tecknade mycket när jag var liten så min allra första dröm var att bli konstnär. Sen ville jag bli arkitekt eller kläddesigner, även där i konstens banor. När jag började upptäcka min fallenhet för matte och bli mer fascinerad av matte och fysik så kände jag att teknisk fysik kanske är något att satsa på. Men jag har fortfarande kvar den konstnärliga touchen i mitt arbete. Jag gillar snygga lösningar. Det finns så mycket skönhet i matematik.
Vad är det roligaste du vet?
– Just nu? Det finns så många roliga saker så det beror på. Jag gillar att resa, äta god mat, prova nya restauranger. Jag älskar musik och att dansa. Men bland det bästa jag vet är att skratta.
Så vad får dig att skratta?
– Folk som bjuder på sig själva med glimten i ögat. Och att vara omgiven av folk jag tycker om.
Fakta: Ather Gattami
Ålder: 35 år.
Bor: Stockholm. Uppvuxen i Lund.
Utbildning: Magisterexamen i matematik, civilingenjörsexamen i teknisk fysik och en teknologie doktorsexamen från Lunds universitet.
Drömjobb: ”Att jag leder ett forskningsinstitut inom artificiell intelligens.”
Fakta: Wiraya
• Utvecklar en molntjänst för personlig och automatiserad kundkommunikation i realtid.
• Grundades 2008 och är baserat i Stockholm.
Läs också: Det matematiska underbarnet har vuxit ifrån Lund
Gå till toppen