Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rikspolischefen vill ha polishögskola i Malmö

Malmö är polisens största utmaning.
Här blir det svårast för polisen att hejda raset i uppklarade brott, säger rikspolischefen Dan Eliasson.
För att locka fler att bli poliser vill han ha en polishögskola i Malmö.

Rikspolischefen Dan Eliasson är hårt pressadBild: Peter Frennesson
Tolv mord i Malmö och 27 i Skåne bara under 2016. En polisorganisation i kaos. Ett polisfack som krävt regionspolischefen Annika Stenbergs avgång.
På fredagen besökte en hårt pressad rikspolischef Dan Eliasson Malmö.
De senaste fem åren har andelen brott i Sverige som polisen klarar upp rasat från 18 till 14 procent. Nu medger Dan Eliasson att fallet kommer att fortsätta – åtminstone i storstäderna – och att det tar allra längst tid att vända trenden i Malmö
– På landsbygden ser vi tecken på att trenden vänder. Men i Stockholm, Göteborg och Malmö, som är så tyngda av skjutningar och dödligt våld i gängmiljö, kommer det att ta en bit in på 2017 innan vi kan se en vändning. Min bedömning är att Malmö är vår största utmaning, säger Eliasson i en intervju med HD och Sydsvenskan.
Varför?
– I Malmö är man extra hårt pressad både av gränskontroll och det dödliga våldet. Dessutom har man ett historiskt bagage sen flera år, en ryggsäck av gamla brottsutredningar som tynger.
Polisledningen i Region Syd har prioriterat ner vardagsbrott som misshandel och inbrott. Är det rimligt?
– Man prioriterar det dödlig våldet. En konsekvens blir att annan brottslighet tar längre tid att utreda. Det tycker vi inte alls om. Men den grova brottsligheten måste ges företräde.
Kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) varnar för att allmänhetens förtroende för polisen och samhället raseras om polisen tvingas välja bort vardagsbrott.
– Jag tror att Sverige befolkning skulle tycka det var ännu mer anmärkningsvärt om vi inte prioriterade det dödliga våldet och försökte få stopp på skjutningarna. Det är det som skapar verklig otrygghet på gator och torg.
– Sen är det en olycklig konsekvens att en del mängdbrott blir liggande. Därför har jag varit tydlig mot vår uppdragsgivare [regeringen] att vi behöver fler som kan utreda brott.
Chefsåklagare Ola Sjöstrand slog nyligen larm om att brottsutredningarna i Region Syd är i fritt fall. I Malmö är tiden från polisanmälan till beslut av åklagare 374 dagar - mot 60-70 dagar i Göteborg och Stockholm.
Såväl åklagare som den lokala polisledningen skriker efter erfarna mordutredare.
Vad ska du göra åt det?
– Erfarna mordutredare är en bristvara. Vi har haft en stor generationsväxling som skapat konkurrens om de erfarna poliserna. Det skjuts inte bara i Malmö, det skjut i Stockholm och Göteborg också.
– Men Malmö har fått förstärkning på utredningssidan. Sen vet jag att regionledningen förbereder att styra om inom verksamheten så man kan frigöra fler för att utreda brott.
För ett vända trenden och klara upp fler brott krävs fler poliser i hela landet. Men frustration och usel arbetsmiljö har lett till massavhopp; bara i år har 900 poliser lämnat yrket. För dagen finns det 20 052 poliser i Sverige, vilket är färre än för ett par år sen.
Varför lämnar så många poliser?
– Vi har mindre personalomsättning än andra statliga verksamheter ...
Men det beror ju på att det inte finns några andra arbetsgivare för en polis än staten.
– Jag ser varje polis som lämnar yrket för att man vantrivs som ett misslyckande. Vi håller nu på att analysera varför det sker.
De senaste åren har landets tre polishögskolor – Växjö, Stockholm och Umeå – haft svårt att fylla klasserna med dugliga aspiranter. Inför vårterminen 2017 har intagningen ökat till 800 elever. Men inte heller nu har Rekryteringsmyndigheten vaskat fram tillräckligt med kvalificerade elever.
Dan Eliasson har ingen förklaring till varför det är så svårt. Men han bekräftar den bild som Katrin Stjernfeldt Jammeh gav i HD och Sydsvenskan nyligen: Det är särskilt svårt att locka sökande från Malmö.
Just av det skälet stödjer Dan Eliasson helhjärtat idén att starta en ny polishögskola i Malmö.
– Jag tycker det är en mycket klok idé att lägga en polishögskola i Malmö, säger Eliasson.
Bristen på poliser från Malmö gör att att många av dem som tjänstgör i staden kommer från andra håll i landet. Så fort de får chansen söker de tjänster på hemorten.
– Befolkningssammansättningen i Malmö ser annorlunda ut än på andra håll. Det är inte så många härifrån som söker. Därför måste vi hitta sätt att få fler från Malmö att vilja bli poliser och jobba i Malmö. Det skulle en polishögskola bidra till.
Läs också Poliskris leder till massavhopp – och färre uppklarade brott
Dan Eliasson har en lång tjänst inom det socialdemokratiska partiet och staten bakom sig. Statssekreterare på Justitiedepartementet under Thomas Bodström. Därefter chef vid Säpo, Migrationsverket och Försäkringsklassan.
Men i den budget som partikamraten Magdalena Andersson lade fram i höstas får polisen bara en blygsam ökning på 100 miljoner av anslaget för 2017 (Totalt drygt 22 miljarder.) Till 2020 höjs påslaget till 1 miljard.
– Det är för lite, slår Dan Eliasson fast.
Trots polisbrist och det kaos som polisens stora omorganisation skapat finns ingen akut pengabrist just nu, säger han.
– Men vi måste få tillskott för 2019 och 2020.
Det är snart två år sen du sjösatte polisens stora omorganisation. Är du nöjd med resultatet?
– Nej, jag är inte nöjd. Det måste skruvas och trimmas ytterligare.
Inrikesminister Anders Ygeman vill se "resultat" senast i början av nästa år. Vad får han se?
– Han får tre knallhårda leveranser: Fler poliser och polisanställda i de utsatta lokalpolisområdena. Kortare svarstider på PKC [dit allmänheten gör polisanmälningar]. I delar av landet bryts den negativa trenden med brottsutredningar.
– I storstäderna tar det längre tid, men där vänder det också när vi får bukt med gängbrottsligheten.
Gå till toppen