Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tjänstemän vill lägga ner Bibliotek Väster

Vänsterpartiet vill förlänga hyreskontraktet för Bibliotek Västers lokaler. Men kultur- och fritidsförvaltningen ser inga möjligheter att ha kvar biblioteket på Örnvägen.

Biblioteket Väster är ett föredöme med en programverksamhet som är intimt förknippad med biblioteket, menar Vänsterpartiets Saima Jönsson Fahoum och Göran Fries. "Att bryta upp och flytta ut delar är inte en acceptabel lösning", skriver duon till kultur- och fritidsnämnden.
I stället förelår V att hyreskontraktet, som sagts upp och löper ut den 10 december nästa år, förlängs. "Eftersom förlängning av hyreskontraktet på Örnvägen inte är något problem från LKF:s sida är det en billig och pragmatisk lösning att förlänga det", menar partiet som vill att kultur- och fritidsnämnden lyfter frågan.
Kostnaderna för att behålla hyreskontraktet och bibehålla verksamheten skulle uppgå till omkring två miljoner kronor om året, beräknar Urban Olsson, kultur- och fritidsdirektör, och Karin Bergendorff, bibliotekschef.
"Med tanke på kultur- och fritidsnämndens effektiviseringsuppdrag och att det finns planer på att öppna ett nytt bibliotek i nordvästra Lund ser förvaltningen inga möjligheter att ha kvar biblioteksverksamheten på Örnvägen i Lund", skriver de och föreslår att Vänsterpartiets förslag avslås.
I nästa vecka tar politikerna i nämnden ställning i frågan.
Gå till toppen