Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så blir nya konsthallschefens första utställningar

Den italienska filmaren Rosa Barba blir den första konstnären som Malmö konsthalls nya chef Mats Stjernstedt väljer att visa nästa år. Utställningen öppnar i februari. Sen följer en utställning om politiska fotografin.

Rosa Barbas verk "Blind volumes" är en konstruktion med olika visningsytor för film och ska ställas ut i Malmö konsthall. Foto: Mizuki Tachibana
I september blev det klart att Mats Stjernstedt, idag konstnärlig ledare på Kunstnernes hus i Oslo, blir ny konsthallschef i Malmö. Han tillträder vid årsskiftet och nu är det klart vilken som blir hans första utställning.
Den italienska filmkonstnären Rosa Barba bor och verkar idag i Berlin och har ställt ut på bland annat Tate Modern i London och Moma PS1 i New York. Nu kommer hon till Malmö konsthall för att ställa ut.
– Jag har haft ögonen på Rosa Barba ett tag, men inte jobbat med henne tidigare. Vi har ganska många utställningar där arbetet ska sättas igång nu och vi startar med Rosa. Hon är en modig konstnär och ställde upp på att göra en utställning med kort varsel, berättar Mats Stjernstedt på telefon strax innan han ska köra med flyttlasset till Malmö.
– Hon jobbar med det finstilta, poetiska, visuella och filmiska. Det blir en väldigt fin kombination och en bra introduktion till hur jag vill att konst ska fungera, säger Mats Stjernstedt.
Utställningen har ännu inte fått något namn, men centralverket heter ”Blind volumes” och är en konstruktion som innehåller visningsytor för flera verk samtidigt. Den 18 februari öppnar Rosa Barba-utställningen och den pågår till den 14 maj.
Mats Stjernstedt.Bild: Åsa Lundén/Moderna Museet
Finns det fler utställningar bestämda som du kan berätta om?
– Just nu håller vi på att bestämma vilka utställningar som ska gå när. Men det jag vet är att vi till sommaren ska arbeta med en fotografiutställning som är en sorts reaktion efter valet i USA. Jag har bjudit in gruppen Objektiv som gästcuratorer. De ska göra en utställning om politiskt motiverad fotografi, säger Mats Stjernstedt.
Gruppen Objektiv består av tre norska kvinnor (Nina Strand, Ida Kierulf och Susanne Østby Sæther) samt den amerikanske fotografen Lucas Blalock och fotografihistorikern Brian Sholis.
– Det blir ingen historisk odyssé, utan den ska handla om samtiden och försöka blicka framåt kring de politiska konsekvenser vi lever med idag, säger Mats Stjernstedt.
Håll koll på Malmös konstliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen