Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Stylisten fixar jul i sextiotalshuset

Hemma hos inredaren och stylisten Petra Jensen och hennes familj är det naturen och dess färger och material, som skapar julstämning.

Här tronar pendeln Taraxcum, design Castiglioni för Flos ritad 1960. Lampan hängde tidigare på Århus Huvedbibliotek och räddades från att slängas i en container för 20 år sedan.
Som stylist vet Petra hur man med enkla medel kan förändra en känsla i ett rum. Nu när julen står för dörren är det dags att höja mysfaktorn och då är till exempel textilier ett bra material att använda sig av.
Udda stolar skapar dynamik i vardagsrummet. Poul Kjærholms, PK22 Lounge chair, i svart läder passar bra ihop med den spanska stolen, formgiven av Børge Mogensen i rökt ek och svart läder.Bild: Sofi Sykfont
– Jag tycket man kan förändra väldigt mycket genom att byta ut textilier efter årstid. Att ändra färgskalan med hjälp av kuddar, plädar och sängkläder gör stor skillnad. Att plocka bort, och plocka fram, accessoarer man har hemma är också ett bra och enkelt sätt när man vill förnya. Ett annat tips är att byta ut konst på väggarna. Det kan verkligen förändra rummet. Det finns massor av snygga affischer, som inte kostar så mycket, till exempel på nätet, säger Petra.
Barstolar från Ikea och Stringhylla i stål. Ekparketten är behandlad med svart valnötsolja.
Petra har ett yrke som gör att hon ständigt kommer i kontakt med nyheter inom inredning. Men hemma i villan i Ljunghusen handlar det inte bara om att följa trender, utan snarare att hitta en balans mellan de saker som familjen samlat på sig genom åren och addera detaljer som passar in i helheten. Att ta hand om, och bevara, gamla saker är något som ligger Petra varmt om hjärtat.
Glas från Kosta Boda, Pippi. Bestick från Kay Bojesen och tallrikar från Ittala. Duk och servetter från Lovely Linen, vasen från Søstrarna Grene.Bild: Sofi Sykfont
– Hållbarhet och återbruk är viktigt. Vi är inte en familj som gör spontanköp för att få en kick, utan tänker efter innan vi investerar i en möbel. Vi värdesätter det vi har och de historier som följer med, förklarar Petra och fortsätter:
I husets masterbedroom har väggarna målats med kulören Illuminated Paris från Nordsjö. Sänglampor från Gubi, Bestlite och sängkläder från Lovely Linen.Bild: Sofi Sykfont
– Jag gillar att kunna tänka tillbaka på antikbutiken i Barcelona när jag dricker ett glas Cava ur glasen vi köpte där, likaväl som att jag gillar att lampan Taraxacum från Castiglioni, som hänger över ett av våra matbord, har hängt på Århus Huvedbibliotek och räddades från att slängas i en container för 20 år sedan.
Familjen Jensens hus byggdes 1968 och ligger på en stor skogstomt i Ljunghusen.Bild: Sofi Sykfont
Petra beskriver sitt hem som personligt med en blandning av dansk och svensk design, vilket inte är så konstigt med tanke på att Petras man Mikkel Dyrborg Jensen kommer från Danmark. Paret bodde tidigare i Köpenhamn, men för ett par år sedan flyttade de tillbaka till Sverige och bor numera i en 60-talsvilla på en stor skogstomt.
Petra Jensen.
– Jag älskar att vara i vår trädgård, oavsett årstid. Jag gillar att odla, men också att bara lunka runt med en kopp kaffe, berättar Petra och fortsätter:
– Förra sommaren fick jag dessutom mitt efterlängtade orangeri och det används både för lite odling men framförallt till umgänge.
Ha julgranen i det rum där man tillbringar mest tid. Det spelar ingen roll om det är i vardagsrummet eller i matsalen.
Glas från Kosta Boda, Pippi. Bestick från Kay Bojesen och tallrikar från Ittala. Duk och servetter från Lovely Linen, vasen från Søstrarna Grene.Bild: Sofi Sykfont
Att använda det man har är en del av Petras hållbarhetstanke. En kvist från en tall som bordsdekoration, en skål med nötter och apelsiner, ett fat med granatäpplen och kål i olika färger är exempel på detaljer som bidrar till att skapa julkänsla, minst lika mycket som en porslinstomte eller en dyr elljusstake.
– Jag förknippar julen med glögg, mat och hygge, som är mitt favoritord på danska, säger Petra:
Den öppna spisen kommer från Lauritz.com och är ritad av Nils Fagerholt och heter Cubus nr 1. Modellen finns med i den permanenta utställningen på Museum of Modern Art i New York.Bild: Sofi Sykfont
– Utöver det så är det nog mest levande ljus, mycket eldande i spisen, härliga plädar, fällar, gran och tall och andra vackra kvistar från vår trädgård som får pynta vårt julhem.

Hemma hos:

Här bor: Familjen Jensen. Petra 43, Mikkel 47, Neah 11, Viggo 7 och skogkatten Elvis 3
Var: Ljunghusen
Bostad: Friliggande villa från 1968, 8 rum, 240 kvm med 2900 kvm skogstomt
För: Petra arbetar som inredare och stylist och driver Bjurfors Home. Mikkel är European Sales Manager på MKS Data Analytics.
Övrigt: Petras intressen är trädgård, foto, arkitektur och mat. Man kan följa henne på Instagram @petrajensen.

Petras julstyling tips:

• Fyll fat & burkar i köket med vackra juliga grönsaker du tycker om. Just nu har vi granatäpple, grönkål, violett brysselkål, apelsiner och nötter som dominerar i vårt kök.
• Sätt vintriga blommor i vasar, allt från en liten vas på toaletten till ett större fång på soffbordet.
• Placera granen där du är som mest, så du ser den. Hitta en färgskala som harmonierar med det övriga i ditt hem. Mitt pynt går mycket i mässing, vitt, svart och naturfärger, det tillsammans med det gröna i växterna skapar en vintrig och julig kontrast.
• Bulla upp soffan med extra många kuddar och plädar i härliga färger och material.
• Skapa en vacker grupp i kruka utanför dörren som ger julkänsla när du kommer hem.
• Glöm inte att vinterstyla din trädgård, fat med röda äpple, lyktor och vackra vinterväxter. Ha även fällar och plädar tillgängliga för de dagar då vädret inbjuder till en vinterfika ute.
Följ Himma på Instagram!
Gå till toppen