Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre poliser – istället för trettio – utreder senaste mordet i Malmö

Mordet i torsdags på en 24-årig tandläkare kan bli olöst – eftersom alldeles för få poliser utreder det. Det säger chefsåklagare Pär Andersson som är förundersökningsledare. Förstärks inte mordutredningen kan den snart bli nerlagd, menar han.

Bild: Patrick Persson
Natten till torsdagen hittades den ostraffade 24-årige tandläkaren döende vid Munkhättegatan.
Polisens så kallade metodstöd vid mordutredningar, det som tidigare kallades mordbibeln, rekommenderar att det ska vara mellan 25 och 30 poliser i varje mordutredning. Men de många morden och den kritiserade omorganisationen har resulterat i en stor brist på mordutredare i Malmö.
I fredags eftermiddag möttes alla som deltar i utredningen av det senaste mordet för en genomgång. Totalt deltog fem personer.
– På mötet fanns polisen som är ansvarig för utredningen och två poliser från kriminaljouren – som inte har utrett grova brott tidigare. Där fanns också en civilanställd och jag själv, säger chefsåklagare Pär Andersson.
Han som har hand om ärendet – är det en erfaren mordutredare?
– Nej, det är det inte. Hur ska det gå att utreda den här typen av brott om man inte har kvalificerad personal? Det säger sig själv att det inte går.
Om det inte blir en snabb förstärkning av utredningen ser Pär Andersson en stor risk att den läggs ner.
– Jag får väl se på måndag om det blir något överhuvudtaget eller om vi skriver av ärendet, säger han.
Samtidigt är mordet på tandläkaren fullt möjligt att lösa med tillräckligt med personal, menar han.
– Det är inte en klassisk skjutning utan vittnen. Här finns många spår att jobba med, men har man inte personal så är det inte så lätt. Det är ganska mycket material att jobba med. Men sedan var det leder är en annan sak.
De första åtgärderna med bland annat dörrknackning vidtogs efter mordet, men det är långt ifrån tillräckligt, menar Pär Andersson.
– Vad hjälper det om man sedan inte driver på och håller förhör? Tiden är viktig. Det man inte har samlat in under de första 48 timmarna det får man som regel inte.
Pär Andersson är inriktad på grova brott och organiserad brottslighet i Malmö. Han är förundersökningsledare i fyra av de pågående mordutredningarna i Malmö.
– Det är inte en enda av dem där vi har fulltaligt med personal. Det har blivit sämre och sämre, efterhand som personalen tar slut. Men vissa av utredningarna går ganska bra, där är personer häktade och de utredningarna prioriteras.
– Men ska man lösa de mord som äger rum i Malmö så måste man sätta till personal.
Tidningen har utan framgång sökt Stefan Sintéus, chef för Polisområde Malmö, för en kommentar.
Enligt Dagens Nyheter så har regionpolisledningen beslutat att inte avsätta några särskilda resurser efter det senaste mordet.
– Vi tvingas prioritera bland redan prioriterade ärenden, däribland färska mord, säger Stefan Sintéus till DN.
På måndag ska polisens operativa ledningsgrupp ha möte för att diskutera hur resurserna ska fördelas i regionen. Enligt uppgifter till Sydsvenskan ska ledningsgruppen då se närmare på möjligheten att mordutredare ska kunna arbeta med flera fall parallellt. Den metoden användes inom gamla länskrim innan polisens omorganisation.
Gå till toppen