Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Aggressiva soptjuvar hotar personal på Sysav

Elektroniksopor hör till sådant som tjuvar lockas av på återvinningsstationerna. Arkivbild.Bild: BJÖRN TILLY/TT/SE
Soptjuvar härjar vid landets återvinningsstationer och verkar ha blivit alltmer aggressiva. Branschorganisationen Avfall Sverige ska nu kartlägga omfattningen av problemet, rapporterar Sveriges Radio.
– Det sker varje dag och har också blivit vanligare. Stölder av bilbatterier, elektronik och värdefulla metaller, hot och ibland våld, vittnar Patrik Lövgren, områdeschef för Sysav som har 15 återvinningscentraler i södra Skåne, till Sveriges radio.
Han berättar att väktare fått sättas in på anläggningarna och att personalen bär trygghetslarm.
Patrik Lövgren berättar mer om problemen på återvinningscentralerna i Malmö:
– Vi har ju problem med att tjuvar försöker komma åt att ta grejor. Det kan vara så att det kommer en bil här och distraherar vår personal, och sedan är det någon som hoppar ner i containern och tar grejor och kör ut.
Det finns runt 600 återvinningsstationer i landet. Britta Moutakis på Avfall Sverige säger till radion att kartläggningen även syftar till att säkra att avfallet som lämnas in inte försvinner utan tas om hand på ett miljöriktigt sätt.
Gå till toppen