Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Det hemliga maktspelet om ESS: Skåne skänkte miljard – fick nytt universitet

I hemlighet lovade Skånes högsta politiker att skänka bort en miljard av skattebetalarnas pengar. Gåvan trissades upp av statens sluga förhandlare.
Vi har kartlagt det dolda maktspelet om ESS. Som enligt flera kritiska röster slutade med att Skånes toppolitiker köpte ett universitet.

Första spadtaget för ESS: forskningsminister Jan Björlund (gul slips) och hans danska kollega Sofie Carsten Nielsen sittter till vänster om Peter Honeth och Pia Kinhult (närmast kameran).Bild: Håkan Röjder
Dagen före midsommarafton i år, den 23 juni klockan 11.06, sätter Region Skåne via sin internetbank in 800 miljoner kronor på ett konto som tillhör European Spallation Source (ESS). Med 25 år av räntor och avskrivningar kommer det bidraget att kosta regionen drygt en miljard kronor.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen