Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Malmöskådespelerskan Kristina ”Gagga” Kamnert har gått ur tiden

Malmöskådespelaren Kristina ”Gagga” Kamnert har gått bort efter en tids sjukdom. I över trettio år var hon fast anställd på Malmö stadsteater och med monologen ”Shirley Valentine” nådde hon en stor publik runt om i landet.

Kristina Kamnert.Bild: David Neman
Kristina ”Gagga” Kamnert utbildade sig vid Scenskolan i Malmö och var anställd vid Malmö Stadsteater mellan 1969 och 2002.
”Shirley Valentine”, en monolog av den engelske dramatikern Willy Russell, började som ett litet projekt med Marianne Mörck som regissör. Det slutade med att Kristina Kamnert framförde monologen på stora scener inför utsålda hus.
1990 fick Kristina Kamnert Kvällspostens Tahliapris för ”Shirley Valentine”.
Kristina Kamnert i paradrollen som arbetarhustrun ”Shirley Valentine” på Malmö Stadsteater 1989 .Bild: Stefan Nilsson
Under sin karriär medverkade hon i över 60 produktioner inom teater, teve och film.
Efter pensioneringen skrev Kristina Kamnert böcker om Malmö Stadsteater och om den klassiska krogen Bullen i Malmö – stamställe för många som arbetade på teatern.
– Hon var också mycket engagerad i språkcaféet på Sofielund som är en frivillig samtalsträning för folk som ska lära sig svenska. Där spenderade hon väldigt mycket tid innan hon blev sjuk. Hon höll på med en bok om rösterna därifrån. Det brann hon för den sista tiden, säger sonen Kalle Camnert.
Kristina Kamnert blev 74 år.
Kristina Kamnert.Bild: David Neman
Gå till toppen