Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så kan besparingarna slå mot kultur och fritid

Nedläggning av friluftsbaden i Dalby, Södra Sandby och Genarp. Avveckling av biblioteken på Väster, Klostergården och i Stångby. Därtill indraget bidrag till 4H-gårdarna på Östra Torn och Gunnesbo. Det är några besparingsidéer som just nu diskuteras inom kultur- och fritidsnämnden.

Nedläggning av biblioteket på Klostergården, i Stångby och på Väster. Deussutom indragna bidrag till 4H-gårdar. Det är några besparingsidéer som nu diskuteras.Bild: Sandra Henningsson
Lunds kommun befinner sig i ett ansträngt ekonomiskt läge. Samtliga nämnder tvingas därför skissa på konsekvenserna av tre olika besparingsalternativ i budgetarbetet för 2018: tre procent , fem procent och sju procent.
Politikerna i kultur- och fritidsnämnden har ännu inget skarpt förslag att ta ställning till, men tjänstemännen har en rad idéer på besparingar som kan göras. Bland dem finns:
*Nedläggning av Bibliotek Väster, Klostergårdens bibliotek och biblioteket i Stångby
*Nedläggning av skolbibliotekscentralen
*Nedläggning av konsumentvägledningen på Stadsbiblioteket
*Höjda inträdesavgifter på Högevallsbadet
*Kulturskolans budget minskas med två miljoner kronor, (vilket motsvarar fyra lärartjänster).
*Indraget bidrag till 4H-gårdarna på Gunnesbo och Östra Torn.
*Turist- och biljettbyrån flyttar till Stadsbiblioteket.
*Nedläggningen av alla friluftsbaden i Dalby, Södra Sandby och Genarp.
Joakim Friberg (S), avgående ordförande i kultur- och fritidsnämnden, påpekar att kultur- och fritidsverksamheten i Lund redan är en mycket slimmad organisation.
– Vi har skurit ner under många år. Om vi ska göra dessa besparingar så menar jag att kommunfullmäktige måste ta ett nytt grepp om vår verksamhet och se vad det är för uppdrag som kultur- och fritidsnämnden egentligen ska ha, säger han.
Budgeten för kultur- och fritidsnämnden omspänner 330 miljoner kronor. En besparing på tre procent motsvarar nio miljoner kronor.
– En sådan besparing skulle bli mycket kännbar, säger han.
Bibliotek är en lagstadgad verksamhet medan de övriga verksamheterna inom kultur och fritid är frivilliga för en kommun att bedriva.
– Men kultur och fritid sparar så mycket pengar för resten av samhället. Se bara på den öppna ungdomsverksamheten som fångar upp ungdomar i riskzoner och den betydelse som kulturinsatser innebär, säger Joakim Friberg.
– I det sammanhanget är nio miljoner kronor lite pengar men som ger så oerhört mycket.
Joakim Friberg betonar att det inte rör sig om skarpa budgetförslag utan om en konsekvensanalys av de olika sparbetingen som nämnden måste göra.
Den 9 januari ska politikerna i kultur- och fritidsnämnden behandla ärendet vid ett extrainsatt nämndsmöte.
Gå till toppen