Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
FCR

Sjögran: Vi måste få in glädjen i att vinna igen

2017 har inte FC Rosengård bara som mål att gå långt i Champions League och vinna allsvenskan – man vill nå dit genom att återfå ett mjukt värde.
– Vi måste få in glädjen i att vinna igen. Att vinna ska inte vara ett måste, säger sportchefen Therese Sjögran.

Erling Nilsson, Therse Sjögran och Jack Majgaard Jensen.
Den 28 augusti gjorde FC Rosengård årets överlägset bästa match och spelade ut Linköping och vann cupfinalen med 3-1.
– Jack (Majgaard Jensen, tränaren) var på mig i en månad - han sa "i denna klubben firar vi inte". Och så var det. Vi firade inte. Ja, vi vann cupen och sen gick alla hem, säger Therese Sjögran och utvecklar:
– Den här klubben har alltid högt ställda mål. Det blir farligt att säga varje år att vi ska vinna det och det. Jack står inte och tjatar om det i omklädningsrummet, det är klubben och det kommer högre ifrån. Kraven sitter i väggarna. Man ska vara mer försiktig hur man lägger fram grejor. Vi ska ha press på oss med den här truppen, men måste få in glädjen i det.
Därför är detta något som FC Rosengård kommer att jobba aktivt med inför säsongen 2017.
– Vi kommer att ha laget mer tillsammans i aktiviteter utanför planen. Mer exakt än så kan jag inte säga, det kommer att ligga på tränarteamet och kommer att finnas i budget. Psykolog? Kanske det behövs, men det är upp till teamet runt laget att säga vad de vill. Linköping var hungrigare än vi i år, vi kom tio poäng bakom dem och de hade roligare.
Men ett år då FCR ändå vann Svenska Cupen, den sista Supercupen, var en straff från att slå ut Frankfurt i Champions League och är med i kvartsfinal även nästa år, fanns andra skäl till att allsvenskan inte blev vad den "brukar".
– Truppen såg jättebra och intressant ut i januari. Sen blev det en massa belastningsskador. Vi kunde inte matcha laget som vi ville och under året har det varit jävligt turbulent. Se på Ella [Masar McLeod] som flyttat runt överallt. Det är inte optimalt för henne eller laget. Men tur att vi haft henne, för hon har nog genomgående varit vår bästa spelare – för hon är den som varit hel mest.
FC Rosengårds Marta Viera Da Silva jublar med pokalen efter cupfinalen.Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
I somras byttes delar av fysteamet ut och Malin Levenstad började jobba med laget utan att ens vara anställd.
– Vi hade ett upplägg som var bra från början, men antog att alla var på samma nivå. Och så är det inte. Spelarna kommer från olika miljöer och nationaliteter och var de har tränat. Marta och Masar har helt olika bakgrund. Nu har vi sytt ihop helheten på ett annat sätt.
Malin Levenstad har blivit en del av tränarstaben, samtidigt som denna i praktiken minskats med en tjänst eftersom hon är både rehabansvarig och assisterande?
– Ja, så kan man säga. Vi har fått ett sparkrav på oss från styrelsen i miljonklassen och jag har respekt för det. Och det är tufft. Vi måste spara in vissa grejor, vi använder osthyveln, så ser verkligheten ut. Därför släpper vi också tre spelare nu och tar in en, förklarar Therese Sjögran.
Spelaren som kommer in är Umeås Hanna Folkesson, en spelartyp som ska ersätta Sara Björk Gunnarsdottir. Vad gäller spelare ut är läget lite komplicerat då kontrakten inte går ut.
– Vi har haft en jättebra dialog med Iina Salmi och jobbar på att låna ut henne och det vill hon själv också. Hon är ung och för att ta nästa steg måste hon spela kontinuerligt. Sedan så går Natasa Andonovas kontrakt ut i sommar och vi har meddelat att vi inte tänker förlänga det. Hon är inte prio ett på sin position och därför försöker de nog hitta en annan klubb i januari. Hon har en bättre marknadssituation nu än om hon sitter på bänken hela våren.
Den tredje spelaren som försvinner gör det med ett litet frågetecken. Det handlar om målvakten Sofia Lundgren.
– Vi har inte råd att ha tre målvakter. Vilken klubb har det? Men målvaktsbiten är ett dilemma. Jag vill ge Erin [McLeod] chansen. Hon har slitit och tagit sig igenom rehaben efter korsbandsskadan och kanske håller det inte, men fine, då har hon gett det chansen, säger Therese Sjögran och fortsätter:
– Vi har pratat med Sofia och hon har andra erbjudanden. Men hon kan eventuellt hjälpa oss om det inte fungerar med Erin – det kan ju dessutom hända något med "Zesse" [Zecira Musovic] också.
Linköpings spelare jublar efter segern över FC Rosengård den 9 oktober. Linköping tog senare SM-guldet.Bild: JOSEFINE LOFTENIUS
Olivia Elofsson, 17 år, kommer att utgå från A-truppen, men FCR vill inte sätta henne som målvaktsersättare i Champions League.
– Det vore inte rättvist. Hon har potential, men mycket att förbättra. Hon kommer att träna med A-laget. Vi tror på henne liksom tre andra unga: Andrea Thorisson, Linnea Svensson och Johanna Barth som vi flyttar upp. Dessutom kommer Ida Lyberg - född 2000 - att träna med oss ibland, säger Therese Sjögran.
Allt detta innebär att FC Rosengårds trupp är spetsig men tunn igen. Ett dilemma för en klubb som är bland de åtta bästa i Europa och det kommer att bli en diskussion mellan sportsliga ledningen och styrelsen.
– Vi kommer att trycka på vikten att förbereda oss väl. Vi skulle vilja åka iväg på träningsläger och då får det kanske vara utanför budgeten. Vi väntar också på ett kostnadsförslag från England för en turnering med lag där i mitten av februari - de byter ju säsong och har inget seriespel i vår. Det blir en bra grej att åka iväg med hela laget, blir ett matchläger. Men det är också en grej vi måste ta med styrelsen, för det ingår inte i budgeten.
Av de åtta lag som finns kvar i Champions League är sex multijättar även på herrsidan, Fortuna Hjørring och FC Rosengård är katterna bland hermelinerna.
– PSG har 70 miljoner kronor i budget, Lyon och Wolfsburg lite under. Vi har minst med drygt tio. Därför måste vi ha de mjuka värdena. De som gör att spelare vill komma hit trots att vi inte konkurrerar med lönen.
De här värdena som lockar storstjärnor, de känns svåra att konkretisera?
– Ja, det är svårt att förklara. När spelare är här, vill de inte härifrån. Sara Björk Gunnarsdottir hade jättesvårt att lämna. Det är mer som en familj, säger Therese Sjögran och lägger till en lite märklig brasklapp:
– Vi har däremot svårt att locka hit svenska spelare. Jag tror de har en bild av oss som inte är borttvättad. De tänker "Var ska jag få plats? De väljer bara utländska spelare". Det är inte så, vi vänder oss utåt för att få svenska spelare vill komma - "jag kommer inte att platsa, är rädd om min landslagsplats" - men vi är inte den klubben. Vi försöker varje år värva svenska spelare, därför känns det jätteviktigt med Hanna Folkesson.
– Inför 2016 kollade vi med sex sju svenska spelare och ingen valde oss. Nu har vi varit i kontakt med Lina Hurtig, Stina Blackstenius och några till och de har valt andra.
Rosengårds sportchef Therese Sjögran.Bild: LUDVIG THUNMAN
Du har varit inne på det här tidigare - håller du fast vid att om Malmö ska ha ett kvinnligt lag kvar i topposition, så krävs det att det heter Malmö FF i framtiden?
– Ja, jag tror det är oundvikligt om vi ska hänga med någotsånär. Det är inte så att det blir en jätteförändring om eller när vi går in i MFF, men det ger en trygghet. Jag tror absolut att det blir så, men har ingen aning om hur lång tid det tar. Men jag vill inte att de ska se oss som en belastning, för det är vi inte. Vi är inte som vi var när vi lämnade dem. Vi är mycket mer bärande. De kommer att dra nytta av oss också.
Tills dess – eller som alternativ – sätter Therese Sjögran hoppet till att Uefa ska utöka jämställdheten en aning från 99,8 procent till herrarna och 0,2 procent för damerna vad gäller Champions League-pengar.
– Jag hoppas vi pallar tills de kommer dit. 2 procent skulle innebära hela min budget. Nu får vi 2 promille. Tyvärr är de stora klubbarna inte lika beroende och inte så intresserade av förändring. De vill väl inte stöta sig med Uefa.
För en klubb som Barcelona och som alltid finns i Champions League numera på både herr- och damsidan, blir det ju ett nollsummespel oavsett hur Uefa fördelar – alltså lägger de inget krut på det.
I mars möts just Rosengård och Barcelona i kvartsfinalen.
– Med den truppen vi har, oavsett ekonomi, så har vi klart världens chans. Vi har fått en på pappret bra lottning. Barça är ett svinbra lag, vi vet att det kommer att bli svårt. Men det är så klart stor skillnad mot Lyon och Wolfsburg, då hade vi varit nere på 10–20 procents chans igen, säger Therese Sjögran.
Gå till toppen