Lund

Andreas Ekström: Vi får inte tappa bort stolleförslagen

Jag har en lösning – skicka idéerna till mig i stället.

Andreas Ekström HD-SydsvenskanBild: Ingemar D Kristiansen
Lunds kommun ser ut att i all sin visdom besluta sig för att inte längre hantera medborgarförslag i fullmäktige utan vidare.
Det kan man förstå. Graden av stollighet, bristande verklighetsförankring och rättshaveri i de där inlagorna kan bli påfrestande för vem som helst.
Och det är förstås därför, på grund av dårfaktorn, som fullmäktige vid årets sista sammanträde den 20 december kommer att rösta för en förändring av hur medborgarförslagen ska hanteras. Ingen säger det rent ut, men jag tror att det är så man bäst ska förstå det nya.
Alla som har jobbat i offentlig förvaltning ett tag brukar ha ett välutvecklat väderkorn för personer som skjuter prick med paragrafer som ammunition. Slipade tjänstemän har ett helt språk för att uttrycka sig artigt men ändå säga som det är: den här idén är vansinnig, och det omdömet gäller sannolikt förslagsställaren också.
Det är också därför många medborgarförslag skyndas förbi i fullmäktige och snabbt avslås, utan debatt, och med barmhärtig tystnad.
Så hur ska det bli nu? Den nya ordningen har vi rapporterat om: medborgarförslag ska – om de inte är stötande eller olagliga – publiceras på Lunds kommuns hemsida. Om de där får stöd från minst hundra invånare så hänskjuts frågan till fullmäktige. Ett par filter tillkommer, helt enkelt.
Finns det inga problem med det då? Jo. Det gör ju ändå det. Direktdemokrati har vi inte för mycket av. Det finns något vackert i kommunfullmäktiges öppenhet och offentlighet. Även om det mesta av vikt avgörs i kommunstyrelsen i en stad som Lund, så bör fullmäktige hedras som vårt stora diskussionstorg, där ideologin får prövas av retorik och känslor.
Medborgarförslag, hur knasiga de än är, är ett fint cocktailbär på den drinken.
Jag har därför en enkel idé.
Eftersom vi på tidningen ju älskar människorna i Lund – inklusive de fåtaliga som utmärker sig med stollighet, bristande verklighetsförankring och rättshaveri, särskilt dem kan man säga – så utfäster jag härmed ett löfte:
Skicka era medborgarförslag till mig också. Jag lovar att sammanfatta dem i en mening eller två och publicera dem, försåvitt de är seriöst menade och inte innehåller brott mot Tryckfrihetsförordningen eller hets mot folkgrupp eller så. Finns det några guldkorn där så torde ju vi Lundabor därmed märka det – och kan snabbt organisera oss på kommunens hemsida kring ett förslag med de nödvändiga hundra underskrifterna.
Okej? Okej!
Gå till toppen