Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här testar läkaren från Kina en svensk behandling

Varför ligger en barnpsykiater från Shenzhen bakvänd på en irländsk arbetshäst i Veberöd? Svar: Doktor Hong Qi är i Sverige för att hitta hjälp åt sina patienter med autism. Djurstödd terapi ska bli en svensk exportprodukt.

Slappna av, säger Lis-Lott Andersson till barnpsykiatern Hong Qi.Bild: Peter Frennesson
– Lägg hela din tyngd på hästen och slappna av. Hästen är stark och du är trygg, lyder orden som tolken nu översätter från svenska till kinesiska.
Hästen heter Trolla och är en Irish cob. Hon står som vanligt i sin spilta på Humlamaden och tuggar hö.
Läkaren heter Hong Qi och är chef för ett rehabiliteringscenter i Shenzhen. Hon ligger på mage uppe på hästens rygg med armar och ben hängande.
Instruktören heter Lis-Lott Andersson och är sjuksköterska. Hon driver Humlamaden Rehab, ett stall dit barn och ungdomar sedan länge har kommit för att få hjälp mot psykisk ohälsa .
Djurunderstödd rehabilitering, kallas behandlingen. Resultaten är så goda att doktor Hong har rest hela vägen från Guangdong-provinsen i sydöstra Kina till hästgården utanför Veberöd. Kanske detta kan vara något för hennes unga patienter.
Ingen vet varför autism bland barn har blivit vanligare i Kina på senare år. Men eftersom staden Shenzhen har fler invånare än Sverige står barnpsykiatern Hong Qi inför en utmaning. Nu följer hon instruktionerna, slappnar av och ligger tung mot Trollas rygg.
– Du ska spänna av så totalt att du och hästen nästan delar blodomlopp, säger Lis-Lott Andersson.
Tolken tvekar ett ögonblick, men lyckas hitta en lämplig kinesisk formulering. När läkaren återvänt till stallbacken vittnar hon om en sällsam upplevelse.
– Alla tankar försvann. Kvar fanns bara förnimmelsen av hästens värme och närhet.
– Detta är absolut en metod som vi skulle kunna använda för att dämpa oron hos barn med känslomässiga störningar, säger Hong Qi.
Bild: Peter Frennesson
Nu är det dags för en ridtur i skogen. I spiltan intill får kommunaltjänstemannen John Yang hjälp ner från hästryggen. Han är vd för det institut som Shenzhen har bildat för att handla upp psykiatriska behandlingar. Och han håller med om att upplevelsen i det skånska stallet säger mer än den power point-presentation som delegationen från förmedlingsorganet Swedish Health Care gav honom hemma i Kina tidigare i höst.
Mycket återstår att ordna innan barnen i Shenzhen får denna närkontakt med hästar, poängterar Niklas Erwall, projektledare.
– Men det finns ett intresse. Och det finns en produkt. Nu handlar det om att knyta ihop dem.
Gå till toppen