Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Uppgifter om sexism och övergrepp – medicinare tar avstånd från hemligt sällskap

Uppgifterna om kränkande beteende av medicinstudenter i det hemliga sällskapet Hincus medicus är oroande. Det säger vice dekan Stefan Hansson, som själv på 1990-talet gick på sällskapets middagar.

Locus medicus Lundensis, den donerade villan där hemliga sällskapet Hincus medicus har ordnat fester.Bild: Sandra Henningsson
Hincus medicus, ett hemligt sällskap för manliga läkarstudenter i Lund, är mest känt för att sällskapet 1998 hyrde in en strippa till sin förfest, något som studenttidningen Lundagård omgående avslöjade.
I fredags publicerade Lundagård en artikel där anonyma källor hävdar att det hemliga sällskapets medlemmar hjälper varandra till höga positioner i studentlivet och yrkeslivet. Enligt tidningens uppgiftslämnare är det vanligt att kvinnor i bara underkläder serverar herrarna på sällskapets fester.
Några av Lundagårds källor menar att det under hösten 2015 skulle ha skett sexuella övergrepp, men det är oklart exakt vad som skulle ha hänt. Medicinska föreningens ordförande Madeleine Lehander har sedan artikeln publicerades försökt få reda på mer om händelsen, men ingen av hennes kontakter har hört talas om den.
– Jag kände sedan tidigare till att Hincus medicus fanns och att det är ett sällskap bland manliga läkarstudenter. Men den här händelsen har jag inte hört talas om, säger hon.
Hincus medicus har funnits åtminstone sedan 1980-talet, och under årens lopp har många manliga medicinare varit med på det hemliga sällskapets fester. En av dem är Christer Larsson som nu är programansvarig för läkarprogrammet vid Lunds universitet.
– Ja, när jag var student så var jag med på några middagar. Men någon medlem i formell mening var jag knappast, jag tror inte ens att det fanns någon medlemsmatrikel då. Jag har inte haft kontakt med dem på tjugofem år nu, så jag har ingen aning om hur det funkar nu.
Det påstås att medlemmarna i Hincus medicus hjälper varandra till höga positioner. Kan det på något vis påverka dina beslut om du känner igen personer som var med i föreningen?
– Nej, absolut inte. Jag kommer inte ens ihåg vem som var med på de där middagarna och vem som inte var det.
En annan före detta medicinstudent som festade med Hincus medicus på 1990-talet är Stefan Hansson, nu vicedekan på Medicinska fakulteten.
– Jag var kanske med på två eller tre fester, men det var inte speciellt hemligt. De ordnade förfest till kårbalen och det var ganska städat. Syftet med sällskapet var väl snarast att vi ville vara mer vuxna och betydelsefulla än vi var.
Stefan Hansson känner inte alls igen beskrivningen med vänskapskorruption och kvinnor som serverar Hincus medicus medlemmar i bara underkläder.
– Om det finns ett uns sanning i detta så är jag glad att det kommer upp, så att man kan få bort det. Den typen av verksamhet ligger inte alls i linje med Medicinska fakultetens värderingar och sätt att arbeta.
Vad säger du om påståendena om att medlemmar i föreningen skulle ge varandra fördelar exempelvis vid tjänstetillsättningar?
– Den typen av favörer finns inte. Jag har suttit i fakultetsstyrelsen i fem år och jag har aldrig hört att någon skulle ha fått några fördelar. Och om föreningen har den värdegrund som det påstås så tror jag att det är en större fördel att inte vara med. Vi i fakultetsledningen tar starkt avstånd från den här typen av diskriminerande och sexistiska beteende. Det vi värderar är annan slags engagemang, kunskap och dokumenterad kompetens.
Det hemlighetsfulla sällskapet Hincus medicus har vid upprepade tillfällen haft fester i Locus medicus, en villa som familjen Crafoord 1975 donerade till en stiftelse vars huvudsakliga förmånstagare är Medicinska föreningen i Lund och Läkaresällskapet i Lund.
På sitt möte förra veckan diskuterade stiftelsens styrelse även Hincus medicus verksamhet, med anledning av artikeln som Lundagård arbetade med, berättar styrelsens ordförande Peter Krantz.
De fester som andordnas i huset Locus medicus är för det mesta disputationsfester, 60-årsfester och andra mycket städade tillställningar, säger Peter Krantz. Om och när Hincus medicus har arrangerat fester i huset är svårt att veta, eftersom det i så fall är en privatperson som stått för bokningen.
– De har säkert varit där, precis som många andra sällskap. Men det är ju svårt att veta vad av det som påstås som är sant. Om sådana här saker har hänt här så borde det har läckt under åren, men jag har inte hört något. Problemet med den här typens sammanslutningar är att de aldrig har någon styrelse som man kan prata med.
Stiftelsen Locus medicus ska nu utarbeta klarare regler för uthyrningen, berättar Medicinska föreningens ordförande Madeleine Lehander, som sitter i styrelsen som föreningens representant.
– Vi ska strama åt reglerna så att detta inte ska kunna hända. Tanken är att de som får hyra ska ha en tydlig koppling antingen till Medicinska föreningen eller till Läkaresällskapet i Lund.
Gå till toppen