Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Minst tjugo personer i Malmöregionen upptaxeras efter misstankar om terrorfinansiering

Skatteverket har upptaxerat drygt tjugo personer i Malmöområdet och över hundra i hela landet efter misstankar om finansiering av terror. Personerna har samlat in pengar – som Säpo tror varit avsedda för Islamiska staten och andra terrororganisationer.

Skatteverket upptaxerar misstänkta terrorfinansiärerBild: Bertil Ericson / TT
Minst trehundra svenskar har, enligt Säpo, anslutit sig terrorsekten Islamiska staten i Syrien och Irak. Ett femtiotal har dödats och drygt hundra har återvänt till Europa.
En av dem – Osama Krayem från Malmö – sitter just nu häktad i Bryssel för delaktighet i terrorattackerna i Paris och Bryssel.
Läs också Polisen: Osama Krayem från Malmö planerade terrordåd mot flygplatsen Schiphol
Nu visar ett nytt samarbete mellan Säpo och Skatteverket att de svenska jihadisterna har ett omfattande stöd hemifrån.
Säpo har upprättat en lista över personer som misstänks ha finansierat terrorism. Hittills har 400 personnummer överlämnats till Skatteverket med begäran om utredning.
Till dags datum har Skatteverket beslutat att upptaxera 120 av dessa personer. Enligt Charlotte Hoff, regional samordnare mot grova brott på Skatteverket, är mellan 20 och 25 bosatta i Malmöområdet.
– Vi ser en tydlig koncentration i förhållande till befolkningsmängd till Göteborg, Örebro och Malmöområdet, säger Charlotte Hoff.
IS-jihadister i Raqqa i SyrienBild: Uncredited
Det är känt att många av de svenska jihadisterna kommer från Göteborgs förorter och Örebro. I Malmö har kommunledningen länge försökt tona ner problemet med våldsbejakande islamistisk extremism.
Nu visar det sig alltså att en stor del av dem som Säpo misstänker för finansiering av terrorism kommer från Malmöregionen.
Skatteverkets ärenden är belagda med sekretess. Men Charlotte Hoff beskriver med ett typfall hur verket agerar när Säpo skickar över ett personnummer på en individ som misstänks för terrorfinansiering.
– Vi upptäcker att en person, som kanske lever på bidrag och själv har låga inkomster, får många olika belopp inbetalda på sitt konto. Då kontaktar vi honom. Om personen inte kan inkomma med en rimlig förklaring till varför dessa inkomster är icke skattepliktiga så upptaxerar vi honom, förklarar Charlotte Hoff.
I några fall leder Skatteverkets granskning till att verket direkt kan se att detta rimligen måste vara terrorfinansiering. Då görs en anmälan till åklagare.
Ett exempel: Nyligen stötte Skatteverket på en person som lånat mycket pengar på kort tid från olika kreditinstitut och toppat det med ett antal sms-lån – för att sen utvandra till Syrien.
Det vanliga i terrorsamarbetet mellan de två myndigheterna är dock att Säpo hämtar in verkets beslut om upptaxering – och går vidare med själva brottsutredningen.
– Vi fastställer rätt skatt. Det är Säpos uppgift att bevisa om pengarna verkligen använts till att finansiera terror, säger Pia Bergman, Skatteverkets centrala samordnare mot grova brott.
De 120 beslut om upptaxering som fattats utifrån Säpos terrormisstankar har gett staten drygt 10 miljoner kronor. Enligt Pia Bergman pågår ytterligare ett hundratal skatteutredningar. Vissa tips från Säpo har man ännu inte hunnit ta itu med.
På Säpo bekräftar man att samarbetet med Skatteverket pågår, men lämnar i övrigt inga kommentarer.
Trots Säpos misstankar om ett omfattande penningflöde från Sverige till olika terrorgrupper har det varit mycket svårt att bevisa brott. Den senaste fällande domen är från 2005. Då dömdes två män till fleråriga fängelsestraff för att ha drivit en "terrorbank" i en falafelvagn i Malmö. Flera hundratusen kronor skickades till terrorgruppen Ansar al-Islam, som utförde en självmordsattack med över hundra dödsoffer i Erbil i norra Irak.
Finansiering av terrorism har längre varit kriminellt i Sverige. Från den 1 april i år skärptes lagen så att även finansiering av jihadresor blev brottsligt.
Men också den nya lagstiftningen har visat sig svag. Hittills har ingen fällts.
Enligt vad HD och Sydsvenskan erfar hoppas Säpo nu att samarbetet med Skatteverket ska leda till en rad åtal mot dem som göder terrorismen ekonomiskt.
Gå till toppen