Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Restauranger i saluhallar är rätt i städer i hela Europa

Gitte Knutsson uppskattar inriktningen på Malmös nya saluhall. På bilden kocken Wade Brown bakom disken till sin nyöppnade restaurang Pink Head Noodle Bar i saluhallen.Bild: Emma Larsson
Det är viktigt att ta tillvara befintliga handelsplatser i staden, lyfta blicken och se vad man kan komplettera det redan befintliga utbudet med. Frågan är bara vems ansvar är det.
Självklart kan man tycka att det är stadsplanerarnas ansvar men jag anser även att det åligger fastighetsägarna ett lika stort ansvar när man tar in nya etableringar i sina fastigheter. Se på vad som finns i området och på gatan och se till att komplettera! Finns det redan överetablering av viss verksamhet bör man beakta det och se på platsens samt stadens behov.
Vad intressant att Malmö stad uppger att torghandeln är nedåtgående och inte aktuellt som svar på ett förslag om saluhall på Möllevångstorget! Min åsikt är att det är precis tvärtom. Torghandeln bidrar till liv och rörelse på våra offentliga torg i staden. Kan man sin historia vet man också att det var så handeln började en gång.
Stimulera så att vi får fler torghandlare. Ta tillvara på säsongernas primörer och uppmuntra fler marknader efter säsong. Bondens egen marknad är ett bra exempel på en väl etablerad marknad.
Vi vet också att liv och rörelse i stadens offentliga rum bidrar till flera positiva effekter. Möten skapas. De offentliga rummen blir en plats där vi träffas på lika villkor och ur detta skapas bland annat en tryggare miljö. Det sammanför oss människor och vi kan känna stolthet över vår stad.
Jag har ett stort matintresse och har de senaste 15 åren gjort många resor i Europa och besökt åtskilliga saluhallar. De senaste 10 åren har det skett en förändring och utveckling. För att nämna ett exempel så är Florens saluhall ett sådant. Första gången jag var där var för 20 år sen. Då var det fortfarande en saluhall primärt för försäljning av råvaror.
När saluhallen byggdes om gjordes ovanvåningen till ”food court”, mattorg alltså. Helt rätt, enligt mig. Självklart vill man också kunna smaka efter att ha blivit inspirerad av allt vad som säljs i en saluhall. Se på hallarna i Köpenhamn, Barcelona, Rom, Stockholm, Budapest. Ingen av dessa är en renodlad saluhall längre – och då jämför vi med huvudstäder i Europa som har en helt annan omsättning.
Jag tycker att Malmö Saluhall har gjort helt rätt som har satsat på försäljning men även på mindre restaurangetableringar. Vi Malmöbor kan vara glada för att vi äntligen har en saluhall i Malmö.

Gitte Knutsson

Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen