Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Olle Lönnaeus: Nazisternas sorgliga seger i Skurup

Efter brandattentat och nazisthot såg socialdemokraten Pierre Esbjörnsson ingen annan utväg än att avgå som kommunalråd i Skurup.
”Jag lämnar på grund av hot mot mig och min familj”, meddelade han på tisdagen.
Enligt BRÅ (Brottsförebyggande Rådet) har var sjätte förtroendevald i Sverige utsatts för hot. I höstas publicerade SKL (Sveriges kommuner och landsting) en rapport om att hot mot politiker blir all vanligare. Två av tre svenska kommuner har det senaste året skärpt säkerheten i sina kommunhus.
Läs också Kommunalråd avgår efter attentat
Det beslutade kommunstyrelsen i Skurup också för några veckor sen. Vakter anlitades. På grund av upprepade hot mot flera av lokalpolitikerna skulle ks-sammanträdena inte vara tillgängliga för allmänheten.
Försiktigheten i Skurup var inte ogrundad. Under året har den öppet nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen varit synnerligen aktiv i kommunen.
NMR är enligt Säpo den mest extrema nazistgruppen i Sverige. Rörelsen bygger på rasbiologi. Målet är att med väpnad kamp störta demokratin och införa ett nationalsocialistiskt styre. I november samlade gruppen femhundra nazister till en manifestation i Stockholm som urartade i kravaller.
Läs också Skurupspolitiker utsatt för mordbrand
I Skurup har hotet successivt trappats upp under året. En del av sin verksamhet i kommunen har NMR själv skrutit om på gruppens hemsida Nordfront.
I februari – någon vecka efter att en folkhop gjort Hitlerhälsningar utanför ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn – delade nazisterna ut flygblad i Skivarp.
Natten mot den 9 april var enligt Nordfront ”aktivister och medlemmar” ute i Skivarp och satte upp affischer.
I maj klistrades affischer på Socialdemokraternas partilokal med en bild på en hängsnara och texten ”Folkförrädare ska hängas”.
”Vi har fått ett hårdare klimat”, konstaterade Pierre Esbjörnsson då.
På kvällen den 28 juli var enligt Nordfront ”Kampgrupp 303” ute i villaområden i centrala Skurup ”för att sprida det nationalsocialistiska budskapet”, bland annat genom att dela ut fyrahundra flygblad.
I september slog attentatsmän till mot Pierre Esbjörnssons bostad utanför Rydsgård. Mitt i natten, medan kommunalrådets barn låg och sov, sattes hans bil som stod parkerad intill huset, i brand.
På den vita fasaden hade någon sprejat Nordiska motståndsrörelsens symbol.
När Räddningstjänsten kom fram var bilen utbränd. En polisanmälan om mordbrand togs upp. Men än i dag har utredningen – brottet är klassat som hatbrott – inte lett till något resultat.
Tre månader efter brandattentatet bestämde sig Esbjörnsson för att det politiska uppdraget inte var värt priset.
Hans beslut att avgå är begripligt. Men ändå sorgligt.
För varje gång en politiker ser sig tvungen att kasta in handduken på grund av hot – vare sig det är en minister eller en lokalpolitiker – är det ett nederlag för demokratin och en seger för dem som vill avskaffa den.
Gå till toppen