Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Omtalad fotoutställning till Lund i vår

Lundafotografen Albert Wiking får just nu stor uppmärksamhet i Stockholm med sin fotoutställning ”We have a dream” där han porträtterat kända namn som Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Dalai Lama och Anna Lindh, men även helt okända eldsjälar. Nu är det klart att utställningen ska visas i Lund i vår.

Malala Yousafzai och Zara Larsson fångade av Albert Wikings kamera.Bild: Albert Wiking
1998 blev den multimediala utställningen ”Eldvatten” på Lunds konsthall väldigt omtalad för sina porträtt på kända personer som talade om sin relation till alkohol. Bakom fotografierna stod Lundafotografen Albert Wiking. Utställningen har fortfarande publikrekordet i Lunds konsthall.
Nu är Wiking på väg tillbaka till Lunds konsthall med ett nytt spektakulärt projekt.
För fjorton år sen föddes tanken i Albert Wikings huvud. Dagligen läste han i tidningen om allt fruktansvärt som pågår runtom i världen. Han kände sorgen över att inte kunna hjälpa till mer än att skänka pengar till vissa organisationer.
– Jag ville bidra med något som kan ge ringar på vattnet och som inspirerar människor att agera, säger Albert Wiking.
Lösningen blev att träffa och porträttera personer som inspirerar och berör världen. Nu har det resulterat i en fotoutställning och en bok med 114 porträtt. Där finns internationella storheter som Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Patti Smith, Dalai Lama, Richard Branson, Amos Oz, Ingrid Betancourt, Marina Abramovic samt svenska namn som Margot Wallström, Jason ”Timbuktu” Diakité och Zara Larsson. Men också mer okända namn.
Dalai Lama och hbtqi-aktivisten Samuel Opio från Uganda.Bild: Albert Wiking
– Det är en blandning av helt vanliga vardagshjältar och kända namn som Nelson Mandela. Zara Larsson som medverkar i boken sade att det i boken finns en berättelse för alla. Det är 66 olika nationaliteter i boken och majoriteten av dem är kvinnor, säger Albert Wiking.
Oscar Edlund, känd från Studentafton i Lund, har varit den som styrt upp alla möten och intervjuer med de porträtterade världskändisarna. Han har även gjort över hundra av de 114 intervjuerna. De övriga har genomförts av Therese Karlsson och Alex Dominici.
– Det har varit det i särklass mest tidskrävande arbete jag någonsin har gjort, säger Oscar Edlund.
Sydsvenskans Daniel Rydén har tagit hand om de inspelade intervjuerna och tillsammans med egen research har han sedan förvandlat detta till texter till boken och utställningen.
Häromveckan öppnade utställningen på Fotografiska i Stockholm och samtidigt släpptes en fotobok på förlaget Max Ström. Men utställningen kommer även till Skåne.
Den 18 mars öppnar utställningen på Lunds konsthall och den pågår ända till den 7 maj.
– Sen fortsätter utställningen till Västerbottens museum i Umeå, Jönköpings läns museum i Jönköping, Värmlands läs museum i Karlstad och sist Göteborgs stadsmuseum, berättar Albert Wiking.
Till projektet hör också ett pedagogiskt material som vänder sig mot skolor. Det är fyllt av moraliska frågor som är rannsakande och bidrar till eftertanke. I Stockholm har de precis haft ett samarbete med Fryshuset.
– Vi hade 75 stycken sjundeklassare som tog porträtt av sig själva och fick skriva texter om vad de själva vill förändra. Vissa ville förändra världen – andra vill bli basketproffs och få en iphone. Vi hoppas kunna ha skolsamarbeten på alla platser dit utställningen kommer. För även om utställningen vänder sig till alla åldrar så är målet att inspirera den unga generationen, säger Albert Wiking.
Håll koll på det skånska konstlivet – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen