Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Vi vågar inte gå ut när det är mörkt”

Med ökad närvaro både från polis och andra ska pensionärerna på Lindängen våga gå ut och köpa mjölk, även när solen gått ner. Det är ett av löftena från samhället till medborgarna.

Zoran Markovic kommunpolis i stadsområde Söder presenterar löftena till medborgarna där ökad närvaro är en stor del.Bild: Hussein El-alawi
– Vi har våra äldre som inte kan gå ut och handla mjölk på kvällen. Men vi ska göra vårt yttersta för att öka tryggheten och nyckelordet är tillsammans, säger Zoran Markovic kommunpolis.
På tisdagen presenterade han 2017 års medborgarlöften för Stadsområde Söder, som är Oxie, Fosie, Nydala, och Lindängen. Bakom löftena som ges i 69 punkter står polisen, kommunen, räddningstjänsten och flera privata aktörer så som MFF, Svenska Kyrkan och Stena Fastigheter.
2016 har varit ett år med rekordmånga mord och en hårt ansträngd polis. Inte minst områdena i Stadsområde Söder har varit drabbade, här har flera av morden skett.
För en knapp vecka sedan sköts en 24-årig tandläkare till döds på Söderkulla, ett område i Fosie.
Läs också Mordet på tandläkaren: ”Vi vill att folk berättar”
– Vi kommer arbeta fortsatt hårt mot kriminella individer, ha ökad närvaro och arbeta extra mot så kallade hot spots, där det är mycket kriminell aktivitet, förklarar Zoran Markovic.
Flera äldre Lindängenbor hade kommit för att titta på Luciafirandet som hölls på Lindgården strax innan mötet och stannade för att lyssna på polisen.
Ulla Johansson och Yvonne Ström trivs bra på Lindängen, men när det är mörkt stannar de inne.Bild: Hussein El-alawi
– Jag har bott här i 40 år, mina barn har vuxit upp här och jag känner mig trygg för det mesta, säger Yvonne Ström.
Hennes väninna instämmer.
– Det är trevligt här men det måste bli ett slut på allt det här springet. Vi vågar inte gå ut när det är mörkt, säger Ulla Johansson.
Med spring syftar väninnorna främst på de grupper av unga män som använder stadsmiljön för att sälja droger.
Läs också Butiken slogs sönder av sju maskerade män beväpnade med gatsten
Vad tycker ni är det viktigaste att polisen och kommunen satsar på?
– Det hjälper ju när de är här. Fler poliser gör att det blir lugnare. Det har blivit bättre på torget nu, säger Yvonne Ström.
– Det är för att de har satt upp kameror, fyller Ulla Johansson i.
Läs också Knarkhandeln har flyttat ut från Seved – och vidare till nästa stadsdel
Och det är inte bara polisen som lovar ökad närvaro i området.
– Tomma gator är läskiga. Vi ska ha flera trygghetsvandringar och fler kvällsvandringar, säger Lena Wetterskog Sjöstedt, stadområdes direktör i Söder.
Även Svenska kyrkan kommer att delta med trygghetsvandringar.
– Idag lever folk bakom sina persienner av rädsla för att bli vittnen till något. Alla är uppgivna och när något nytt händer suckar man bara. Det är där vi är nu och det kan bli bättre om vi arbetar tillsammans, säger Lennart Hansson, komminister i Fosie kyrka.
Gå till toppen