Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

40 man drev till havs på isen i Skälderviken i 1900-talets värsta isflaksolycka

Året är 1942. I Europa rasar andra världskriget och Danmark är ockuperat av tyskarna. I elva minusgrader driver ett isflak ut mot ett nattsvart Kattegatt.

Isbrytaren Mjölner har kommit in till Helsingborgs hamn med såväl lik som överlevande efter isflaksolyckan. På kajen finns många människor samlade och ett flertal lastbilar samt en dragkärra med presenning. I mars 1942 var ett stort antal sportfiskare ute på sundet och pilkade då isen plöstsligt bröt upp och många drev iväg ut mot Kattegatt. Isbrytaren Mjölner lyckades rädda 26 av dem men några omkom.*Citerat från "Hus och folk i Stattena" av Karl Erik Ander sidan 294. Bild från Helsingborgs Museum.Bild: Sixten G:son Stregfelt
Vintern 1941–1942 är kall liksom många av krigsvintrarna. Kriget har gjort tillgången på livsmedel begränsad också i Sverige. Men trots ofred finns det fisk i havet och det är anledningen till att runt 200 man befinner sig på isen i Skälderviken den 4 mars 1942. Det är långa och torsk som lockar och allt ser till en början ut att vara som vanligt för de pilkande fiskarna.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen