Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

L: Ut med politiken och in med kulturen

Kammarmusiker kan ta över fullmäktigesalen. Det underjordiska garaget kan bli en scen för jazzcafé. Liberalerna vill damma av tidigare arkitektförslag för Lunds stadshall.

Lunds stadshall Stortorget LundBild: Ingemar D Kristiansen
Stadshallen behöver en rejäl renovering. Därför ser kommunen över hur byggnaden kan användas och om den kan byggas om till ett kulturhus.
Nu föreslår Liberalerna i en motion att alla gamla förslag och idéer som funnits för byggnaden plockas fram och att de ska utgöra en del av helhetsbedömningen när det slutgiltiga förslaget för Stadshallen presenteras.
- Det är ju onödigt att lägga tid och pengar på att uppfinna hjulet på nytt. Och vi menar att Lund behöver ett centralt beläget kulturhus, säger Ulf Nilsson, gruppledare för Liberalerna.
1994 vann arkitekten Peter Torudd en tävling som kommunen utlyst om att göra om Stadshallen till ett kultur- och konferenshus. Hans ritning är ett exempel på en gammal idé som bör synas, menar Liberalerna.
– Som parti tar vi inte ställning till ett arkitektförslag. Men intentionen stämmer väl med våra idéer, säger Ulf Nilsson.
Peter Torudd menar att Stadshallens kapacitet är dåligt utnyttjad och han tycker fortfarande att hans förslag från 1994 står sig väl - fast med vissa modifikationer. I stället för att exempelvis bara låta en av två parkeringsvåningar förvandlas till musikcafé kan hela det underjordiska garaget tas i anspråk, menar han.
– Lund har råd att avvara dessa parkeringsplatser. När kvarteret Galten blir klart innebär det ett stort tillskott av parkeringsplatser, säger Peter Torudd.
Salen där politikerna samlas en gång i månaden för kommunfullmäktigemöte kan göras om till en "kolossalt fin" kammarmusiksal.
En glasgång kan förbinda Stadshallen med huset som ligger på andra sidan Vårfrugatan där det idag finns butiker på nedre plan och kontorslokaler på ovanvåningen, menar Torudd. Han ser också en uteservering framför sig i den lilla passagen.
Idén gillas av Liberalerna.
- Vi använder ju bara fullmäktigesalen en gång i månaden och vi politiker ska ju inte utgöra något hinder. Vi kan kanske hyra in oss i någon av skolornas aulor, menar Mia Honeth (L).
Arkitektförslaget är snarlikt det som komikern och entreprenören Johan Wester presenterade i mars 2014 i Sydsvenskan.
- Ja, vi har lyssnat på hans idé och den är i samma anda som denna. Vår poäng är att vi vill ta vara på det goda i alla tankar, säger Ulf Nilsson.
– Såklart får man fråga sig vad Lund har råd med. Men det är bra med ett mål och vägen dit kan ske etappvis. För det vore synd att inte göra något bra av huset och kring det tror jag att det finns politisk enighet, säger Mia Honeth.
Läs alla artiklar om: Stadshallens framtid
Gå till toppen